Att tänka på när man leasar en ny bil

713
0
Kvinna i en leaesad bil

Det finns fler än ett sätt att äga en ny bil. Det traditionella sättet är att man köper bilen genom finansiering, men det blir allt vanligare att leasa bilen. Det finns dock för- och nackdelar med bägge sätten och det är viktigt att du går igenom bägge alternativen noggrant. För att göra det lite enklare för dig så kommer vi att besvara några av de vanligaste frågorna om att leasa bil privat.

Vad innebär privatleasing?

Leasing är en form av bilfinansiering där du i praktiken hyr bilen istället för att äga den. Det du betalar för under hyresperioden är avskrivningar plus ränta och avgifter. Det kräver ingen kontantinsats och när leasingperioden är slut så lämnar du tillbaka bilen. Det som främst skiljer leasing mot ett bilköp är att du som leasingtagare inte äger bilen och således inte behöver tänka på värdeminskning eller ansvaret att sälja den begagnade bilen.

Även om konceptet är enkelt så är det lätt att man blir förvirrad av alla nya termer och begrepp som nämns i leasing-sammanhang. Tyvärr kan förvirringen ofta leda till att du gör en usel affär, så om det finns något som du inte förstår så bör du sakta ner, ställa frågor, räkna och förhandla dig till en bättre deal innan du skriver under papperet. Skulle du exempelvis blivit lovad men att det inte står i avtalet så bör du påpeka det. Skulle det upprepas vid flera tillfällen så bör du betrakta det som en röd flagga och gå bort från affären.

Vad kostar det att leasa bil?

Kostnaden för privatleasing varierar beroende på vilken bil du väljer, utrustningen den har, hur många mil du förväntas köra och längden på avtalet. När du leasar en bil så skrivs ett avtal mellan dig, bilhandlaren och finansbolaget. Avtalstiden gäller i regel 24-36 månader. Du har oftast möjlighet till att köpa loss bilen till ett restvärde som nämns i avtalet, men det är inte något alla bilhandlare erbjuder.

Nackdelar man bör tänka på när man leasar bil

Att leasa bil är naturligtvis inte den bästa lösningen för alla. Det finns flera saker som du bör vara medveten om innan du ingår ett leasingsavtal.

Du äger inte fordonet

När du leasar en bil så är du i praktiken inte dess ägare. Fordonet ägs av leasegivaren(finansbolaget) som låter dig köra det så länge du uppfyller avtalskraven.

Rörlig månadskostnad

Eftersom leasingavgifter oftast bygger på rörlig ränta kan månadskostnaden förändras både uppåt och nedåt beroende på ränteläget. En tumregel är att 1% ränteskillnad ger ca 250 kr i förändrad månadskostnad beräknat på en bil som kostar ca 300 000 kr och 350 kr på en bil som kostar 400 000 kr.

Du får köra en begränsad körsträcka

Leasingavtal har strikta restriktioner när det gäller körsträcka och de kan bli kostsamma om du skulle köra längre än förväntat. Beroende på avtal kan överskridning av mil kosta dig 10kr till 30kr per mil. Antal tillåtna mil anges per år men det gör inget om du överskrider den ett år, så länge som du håller dig inom ramen av det totala mil/år x Antal år som avtalet löper. Tänk på att räkna ut ett uppskattat antal mil som du kör varje år. Hamnar du långt under körsträckan när du lämnar in fordonet, så kan man säga att du betalar extra för de mil som du inte har kört.

Om du har svårt att uppskatta hur mycket du kommer att köra så kanske inte leasing är det bästa alternativet för dig.

Du får inte göra anpassningar på fordonet

Om du är den typen av konsument som gillar att anpassa fordonet med snygga fälgar, terrängutrustning eller extrabelysning, så måste du ta bort alla dessa innan du lämnar in fordonet. Även om du tror att dessa ökar fordonet värde så måste du returnera bilen precis så som du fick den (normalt slitage är okej, vilket vi tar upp lite längre ner). Alla skador som uppstår på bilen utöver normalt slitage, ansvarar du för och dessa ska åtgärdas löpande under leasingperioden.

Skötsel, underhåll och service

När du leasar en bil är det viktigt att göra löpande skötsel. Bilen behöver tvättas både in- och utvändigt och fågellort och asfalt behöver tas bort omgående för att inte skada lacken. Du behöver även hålla koll på intervallen för service, även om dessa ingår. Servar du bilen för sent kan det medföra en straffavgift när du lämnar tillbaka bilen, eftersom det anses som att det normalt sätt tappar nybilsgarantin.

Nödvändiga reparationer som inte omfattas av nybilsgarantin ska också betalas av kunden. Detta kan vara till exempelvis slitagereparationer.

Fördelar med att leasa bil

Även om det finns mycket att tänka på vid billeasing så finns det även fördelar med denna typen av bilfinansiering. Annars skulle det ju inte vara så populärt med billeasing som det är idag. Vi tar upp några av orsakerna:

Du kan få en lägre totalkostnad

Eftersom du betalar för de avskrivningar som inträffar under leasingperioden är de månatliga betalningarna sannolikt lägre än om du hade ägt bilen, med värdeminskningen inräknad. Även om det aldrig är en bra idé att basera ditt beslut endast på de månatliga avgifterna, är det ändå viktigt att hitta en lösning som passar in i din budget. Planerar du väl och sköter om bilen så kan du få en trevligare bil eller till och med få extra tillval för samma månatliga belopp som du skulle ha fått om du skulle köpt bilen. Man bör dock alltid räkna på det innan

Du får senaste tekniken

Beroende på vilket fordon du leasar så kan du hitta en modell med bättre bränsleförbrukning än liknande modeller som kom för några år sedan. Det senaste är hybridmodellerna som har en elmotor kombinerad med förbränningsmotor.

De senaste modellerna är även packade med avancerade säkerhetsfunktioner, avancerad teknik för förarasisstent (som bl.a. Lane Keeping Assist, adaptiv farthållare, nödbromsning etc.), Apple Carplay, Android Auto och så vidare.

Garanti och service

En ny bil omfattas av tillverkarens garanti under hela perioden som du har den, då de flesta leasingperioder bara löper under några år. Du behöver därför inte oroa dig för kostnader som uppstår för dyra reparationer (så länge det inte gäller slitagedelar), eftersom garantin bör täcka eventuella problem som uppstår.

Vissa leasingavtal inkluderar även service och underhåll för hela eller delar av leasingperioden. Det är bra på så vis att det ger dig en förutsägbar totalkostnad, med få oväntade utgifter.

Ingen kontantinsats

I själva verket kräver leasingavtal inte att du betalar en kontantinsats. Men beroende på avtal så kan du få betala en depositionsavgift. Denna ska då avse för bland annat eventuella reparationskostnader eller extra mil vid återlämnandet. Har du skött bilen precis enligt avtalet ska du då få tillbaka denna depositionsavgiften.

Slipper besväret med att sälja bilen

När du leasar en bil behöver du inte oroa dig för besväret med att sälja bilen eller tänka på inbytesvärdet. När leasingavtalet är över så kan du helt enkelt köra tillbaka bilen till återförsäljaren och köra ut med en ny leasad bil, om det har varit ägarmodellen som passat dig. Efter leasingperiodens slut är det återförsäljaren som äger bilen. Du har ingen automatisk rätt att köpa bilen så det blir en fråga mellan dig och den återförsäljare som levererade bilen. Diskutera med återförsäljaren så kan ni förmodligen hitta en lösning!

Frågor att ställa till leasingleverantören:

  • har jag rätt till en lånebil om min leasade bil blir stående i flera månader efter en olycka?
  • Vad räknas som “Normalt” och “Onormalt slitage” när man lämnar tillbaka en privatleasingbil?
  • Kan jag lämna tillbaka bilen med en repa?
  • Vilka försäkringar ingår?
  • Vad ingår i leasingavgiften?
  • Vem gör service på bilen?
  • Vad händer om jag vill avbryta kontraktet i förtid?
  • Vad är restvärdet på bilen?
  • Kan jag köpa loss bilen efter leasingperioden?
  • Vilka försäkringar och garantier ingår i min privatleasing?

Termer som dyker upp vid billeasing:

Restvärde: Ett fordons restvärde är det förväntade värdet i slutet av leasingperioden. Dock är det något som du inte behöver tänka på om du inte tänker att köpa ut bilen vid slutet av leasingen.

Leasetagare: Kunden som leasar bilen under leasingperioden.

Leasegivare: Finansbolaget som också är den som äger bilen under leasingperioden.

Leverantör: Återförsäljaren som du förhandlar med och den som du ska återlämna bilen till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *