Att välja försäkring är inte det lättaste. Det finns massor av olika sorters försäkringar för alla olika perioder i ditt liv, vissa nödvändiga och vissa inte. För att hjälpa dig reda ut det har vi listat de vanligaste försäkringar som du troligtvis kommer att komma i kontakt med.
Försäkringar för din bil
Har du eller ska du skaffa en bil? Då behöver du teckna en försäkring. Det finns tre olika sorters försäkringar: trafik-, halv- och helförsäkring. Sedan finns det även tilläggsförsäkringar du kan lägga till för att få ytterligare skydd för ditt fordon.
Trafikförsäkring
Äger du ett fordon och fordonet är i trafik måste du ha en trafikförsäkring.
En trafikförsäkring gäller för
- Personskador
- Skador på egna fordonet om det inte var ditt fel
- Skador på annans fordon eller egendom
Halvförsäkring
De allra flesta som äger ett fordon väljer även att ha en halvförsäkring. Beroende på värdet av bilen och ålder kan man fundera på om en halvförsäkring räcker eller om man vill ha en helförsäkring. Köper man en ny bil får man normalt sett vagnskadegaranti som tillsammans med en halvförsäkring utför ett skydd som helförsäkring ger. Håll koll på när din vagnskadegaranti går ut, innan det behöver du uppgradera till en helförsäkring om du vill ha samma skydd för din bil.
En halvförsäkring gäller för
- Brand
- Skador på glas som exempelvis stenskott
- Motor och elektronik upp till en viss ålder och eller körsträcka
- Bärgning av bilen vid behov
- Rättsskydd och ekonomiskt skydd vid eventuell tvist
- Skydd för stöldskador
- Plötsliga oförutsedda skador på bilen exempelvis tankat bensin i en dieselbil
Helförsäkring
Det är svårt att säga om man behöver en helförsäkring på en bil. Har bilen ett högt värde brukar de allra flesta välja en helförsäkring för säkerhets skull. Vissa frågar sig om det blir billigare att lägga ut pengar när skadan väl händer istället för att betala för försäkringen.
En helförsäkring gäller för
- Allt som ingår i en halvförsäkring
- Skador på egen bil
- Skydd vid transportskada
- Skadegörelse av din bil
Tilläggsförsäkringar till din bil
Djurkollisionstillägg – kan ge dig ekonomisk ersättning vid kollison med djur. Ingår i helförsäkring hos vissa försäkringsbolag.
Hyrbilsförsäkring – ger dig tillgång till ersättningsbil upp till 65 dagarom din bil behöver lämnas in på verkstad. Väljer du att avstå hyrbil kan du istället få 150kr/dygn i ersättning.
Försäkringar för ditt hem
En hemförsäkring behövs oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet. Beroende på vad för boende du har behöver du välja rätt slags försäkring. Innehållet skiljer sig från bolag till bolag men de allra flesta innehåller
Egendomsskydd
Skyddar din egendom i ditt hem. Skyddet gäller till exempel vid stöld, skadegörelse och brand.
Reseskydd
Täcker eventuell läkarvård och merkostnader samt stöd och skador på ditt resgods.
Överfallsskydd
Du kan få ersättning om du skulle bli överfallen och eller utsatt för våld. Du får dock ej ersättning om d är påverkad av alkohol eller droger vid tillfället. Kraven är mildare vid sexualbrott.
ID-stöld
Hjälp vid identitetsstöld. Du tilldelas en personlig handläggare som hjälper dig genom processen. Du behöver inte betala någon självrisk.
Flyttskydd
Ska du flytta kommer du troligtvis ha egendom på olika adresser. Flyttskyddet gäller en viss tid och är olika beroende på försäkringsbolaget.
Rättskydd
Vid eventuell tvist kan du få ekonomisk ersättning för juridiska kostnader.
Djurförsäkring
Husdjur skyddas av hemförsäkring till viss del. Många husdjursägare väljer att lägga till en riktig djurförsäkring.
Tilläggsförsäkringar för ditt hem
Drulleförsäkring/allriskförsäkring – gäller vid oförutsedda olyckor, t.ex. tappa mobilen
Värdesak – när du vill försäkra enstaka föremål t.ex. smycken
Resetillägg – innehåller oftast avbeställningsskydd. Har du ett resetillägg innehåller kan du få bättre ersättning vid förseningar etc.
Småbåt – har du en mindre båt som inte har så högt värde kan du inkludera din båt i din hemförsäkring genom tillägget småbåtar. Har du en större båt behöver du en separat båtförsäkring.
Försäkringar för dig och din familj
Det är inte bara dina egendomar som behöver försäkras, även du behöver olika försäkringar för att inte råka ut för något oväntat där du går miste om ekonomisk ersättning.
Gravidförsäkring
Är du gravid är det bra att teckna en gravidförsäkring. Den ger dig skydd från att du är i vecka 16 och ger viktiga skydd för både bebisen och föräldrar.
Olycksfallsförsäkring
Råkar du ut för en olycka vare sig det handlar om att bryta en arm, slå ut en tand eller cykelolycka kan du få ersättning, hjälp och du behöver inte betala någon självrisk.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Förutom föregående försäkring kan du även teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Med den får du största möjliga ekonomiska trygghet vid olyckor och sjukdom.
Barnförsäkring
Förutom dig själv behöver du även teckna försäkring för ditt barn. Det rekommenderas att du tecknar försäkringen så fort barnet är fött.
Livförsäkring
Vid dödsfall får familjen till den avlidne viss ekonomisk trygghet. Du väljer vilket försäkringsbelopp du vill teckna och beroende på det samt ålder får du en månadskostnad att betala.
Tandvårdsförsäkring
Du kan teckna en försäkring genom folktandvården (frisktandvård). Du kan även teckna en privat tandvårdsförsäkring. Har du en privat kan du få vård hos privata mottagningar. Dock är priset för en privat försäkring ofta högt.
Inkomstförsäkring
Blir du arbetslös och har a-kassa får du ersättning på inkomst upp till 33 000 kr i 100 dagar. Har du en inkomstförsäkring kan du få ersättning upp till 300 dagar och få upp till 80% av din lön.
Försäkringar du inte behöver
Det finns många försäkringar som är nödvändiga och bra att ha. Sedan finns det försäkringar som helt enkelt är onödiga och som oftast bara är slöseri med pengar.
ID-stöld
Det händer att man får telefonsamtal av företag som vill sälja ID-skydd. Detta ingår nu oftast i din hemförsäkring därför behöver du inte teckna en separat om du har en hemförsäkring.
Cykelförsäkring
Det finns något som heter cykelförsäkring men även en sådan ingår i din hemförsäkring. Du behöver alltså inte teckna en separat.
Produktförsäkring
Vid köp av exempelvis elektronik blir du tillfrågad om du vill köpa till en produktförsäkring. Har du hemförsäkring med en drulleförsäkring är en produktförsäkring onödig. Din drulleförsäkring innefattar skador på din egendom.
Förlängd fordonsgaranti
Har du en halv- eller helförsäkring på ditt fordon ingår något som heter maskinskadeförsäkring som ger samma skydd som en förlängd fordonsgaranti. Därför behöver du oftast inte köpa till någon sådan fordonsgaranti.
Försäkringsbolag erbjuder samma försäkringar men med olika innehåll så glöm inte att jämföra försäkringsbolagen för att du ska få ett så bra pris och innehåll som möjligt.