Att tänka på inför bygget av attefallshus

370
0
attefallshus

Behöver du mer utrymme? Mer förvaring, en gäststuga eller ett extra boende? Då är ett attefallshus perfekt. Ett attefallshus har många olika användningsområden och är relativt enkelt att  bygga. Så länge du har en tomt med ett befintligt en-eller tvåbostadshus har du möjlighet till att bygga ett attefallshus. Det finns en del regler som du som funderar på ett attefallshus behöver ta hänsyn till. 

Storlek på attefallshus

När du bygger ett attefallshus får huset vara 30m² som störst. Från mark till taknock får den högsta höjden vara maximalt fyra meter.


Användningsområden för ett attefallshus

Ett attefallshus kan användas för många olika ändamål. En fördel med attefallshus jämfört med andra komplementbyggnader som till exempel en friggebod är att ett attefallshus kan användas som permanentboende. Är så fallet behöver byggnaden ha ett kök och badrum samt vara anpassat och tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga. Du kan även använda ditt attefallshus som

  • Fritidsbostad
  • Gäststuga
  • Uthus
  • Garage
  • Växthus
  • Förråd
  • Bastu
  • Båthus


Bygglov och tillstånd

Du behöver inte ha ett bygglov för att få bygga ett attefallshus. Du behöver dock anmäla att du ska upprätta ett attefallshus till byggnämnden i din kommun och vänta på att du får ett startbesked från dem. Ska du bygga närmare än 4,5 m från tomtgräns krävs det även medgivande från dina berörda grannar för att få bygga utan bygglov. Om dina grannar inte ger sitt medgivande behöver du istället söka bygglov.


Avgifter

När du skickar in din anmälan till byggnadsnämnden för att få ditt startbesked och slutbesked betalar du en avgift. Avgiften skiljer sig från kommun till kommun och kan variera mellan 3-12.000 kr. Hur stor avgiften blir beror också på vad du ska använda huset till. Ska det användas som permanentboende är avgiften högre. 


Att bygga attefallshus med modulhus

Att välja utseende och planlösning på ett attefallshus är roligt men också väldigt tidskrävande. Det enklaste och smidigaste man kan göra när man ska bygga ett attefallshus är att köpa ett nyckelfärdigt hus. Det innebär att du väljer en färdig modell på hus, lämnar över hela processen och kan sedan slappna av tills ditt hus är helt klart. Modulhus.se har massor av olika färdiga lösningar på arkitektritade, snygga och funktionella attefallshus. De erbjuder totalentreprenad i hela Sverige och kan ha klart ditt attefallshus 3-4 månader efter du lagt din beställning. De attefallshus du hittar på Modulhus är isolerade och därmed lämpliga att bo i även på vintern. De kan hjälpa dig med handläggning av bygganmälan kostnadsfritt. 


Har du byggt eller planerar att bygga ett attefallshus? Berätta gärna om dina erfarenheter och ställ dina frågor i kommentarsfältet nedan. Funderar du istället på att köpa ett hus har vi en guide till hur du går tillväga för ett lyckat husköp. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *