Google Home/Mini test: Förväntningar vs. Verklighet

130
0
En korallröd google home bredvid en dator

Morgondagens smarta hem blir plötsligt dagens hem med smarta enheter som Google Home, Amazon Echo, Apple HomePod och många fler. Det som utmärker Home-högtalarna är att det är de enheterna som är mest anpassad för den svenska marknaden.. Google Home Mini är det billigaste alternativet till ca 499kr, men den ingår även ofta tillsammans med andra Google-produkter. Vi har testat bägge högtalarna för att avgöra om de gör sig förtjänt av en plats i hemmet eller inte.


Första intrycket av Google Home Mini-högtalaren

Förpackningen förmedlar en väldigt lyxig känsla och kvalitet. I lådan finns en liten, rund högtalare i en inverterad kupol av plast. Strax under plastfacket hittar vi en rundad väggkontakt med en micro USB-kabel i andra änden.

Det finns inte mycket till intruktionsdokument, men du behöver det ändå inte. Som med de flesta internetanslutna enheter idag gör du det mesta av konfigurationsarbetet genom en app – i detta fall Google Home-appen.

Google Home Mini har en minimalistisk design utan några knappar, förutom på undersidan. Det är till utseendet en fin enhet som förmedlar en varm känsla med sitt textilklädda ovansida som finns i färgerna chalk (vitgrå), charcoal (gråsvart), coral (ljusröd) och aqua (turkos), medan den nedre delen är belagd i en gripande silikon som motverkar glidning och fingeravtryck och känns ganska premium.

en ljusröd google home mini på ett bord
En ljusröd (corall) Google Home Mini-högtalare

En vitgrå google home mini på bordet
En gråvit (chalk) Google Home Mini-högtalare

Installation

Innan du börjar med konfigurationen av de smarta högtalarna så måste du ha två saker redo: Ett Google-konto och Google Home-appen installerad på en mobil enhet. Dessutom ska alla i hemmet eller kontoret som vill använda röstmatchningsfunktionerna med Google Home också ha ett Google-konto och Home-appen installerad. Det är för att Google Assistant, som är själva plattformen och motorn som driver Home, skiljer på användare baserat på röst och försöker anpassa upplevelsen efter användaren.

Det gick väldigt smidigt att installera högtalarna via appen, vår enhet kändes igen omedelbart och vi uppmanades snart att ange vår Wi-Fi-lösen. När enheten var ansluten till internet bad den oss att upprepa Ok Google och Hej Google två gånger vardera för att analysera rösten.

När den grundläggande installationen var färdig så var det dags att börja använda enheten, men för att utnyttja mer av dess kapacitet så får vi lägga till fler enheter i appen. Vi har sedan tidigare förberett kontoret med smart belysning (trådfri) från IKEA, som i sin tur är kopplade med Philips Hue Bridge för att kunna styra belysning via mobilen. Vi har även en Chromecast-enhet kopplad i TVn och ytterligare en till Google Home-enhet i ett annat rum.

I Home-appen sammankopplar vi alltså Philips Hue Bridge, Chromecast-enheten, Spotify och Netflix-kontot. För att lägga till smarta enheter är allt du behöver göra att gå in på enhetslistan i appen för att sedan lägga till de enheter du vill ha.  


Vad kan Google Home göra?

Google Home och Google Home Mini har båda samma funktioner, inklusive individuell röstigenkänning. Ex fungerar individuell röstigenkänning på det sättet, att den berättar olika resultat för dig eller din partner om det finns trafikkö på väg till jobbet.

Okej, det är ingångsporten till ett smart hem men förvänta dig inte att Google Home kommer att erbjuda dig någon WALL-E-liknande typ av hushållshjälp – det kommer inte att laga mat åt dig eller moppa ditt golv – men du kan be den att spela upp de senaste nyheterna eller fråga den om telefonnumret till närmaste pizzerian. Dessutom finns det ett tolkläge, som är en riktigt bra funktion som låter dig att kommunicera med någon som talar ett annat språk. Säg bara ”Okey Google, tolka engelska” så lyssnar och översätter den det ni säger till den.


Hur bra fungerar det?

Röstigenkänning

När vi testade röstigenkänningsfunktionen så blev vi förvånade över hur väl den fungerade. Vi var två använare som var anslutna till Home med varsitt konto, och Google Home kunde skilja på de två användarna. Så när vår kvinnliga testare sa: ”Hej Google, lägg till smör i inköpslistan” så la den till den i rätt inköpslista. Detsamma när den manliga testaren bad om samma kommando, då la Google Home det i rätt inköpslista. Övergångarna sker alltså sömlöst, vilket innebar att man inte behöver berätta vem som pratar eller logga ut från något konto för att få anpassningen.


Kommando och Ljudkvalitet

När vi väl hade installerat enheten imponerades vi över hur bra den svarade på våra frågor och direktiv. Frågor som ”hur bakar man äppelpaj?” får Google Home att berätta om receptet, men den skickar även hemsidan som den tagit information ifrån till din mobil. Dessutom tar det långt tid innan du får ett svar.

När det gäller ljudkvalitet på högtalarna så har den stora Google Home enhetens en helt okej ljudkvalitet. Du bör ändå inte förvänta dig någon Hi-Fi kvalitet på dessa högtalare men de fungerar okej för prislappen de kommer för. Den stora enheten kan vara lite för ”basig” medan mini-versionen nästan helt saknar bas, men med lite equalizer-justering så blir ljudet ändå helt okej.


Kontroll av enheter och andra appar

När vi väl hade installerat enheten och sammankopplat den med Chromecast (för att styra Netflix), Philips Hue Bridge (för att styra belysning) och Spotify så imponerades vi över hur bra Google Home svarade på våra direktiv. Den utförde kommandon som ”släck all belysning”, ”spela lugna låtar” och ”spela Modern Family på Netflix” utan problem. Kommandona utfördes utan längre dröjsmål (ca 1-3 sekunder) och det var sällan man fick upprepa sig.

Det finns många andra kompatibla enheter och appar som kan paras ihop med Google Home. Du kan till exempel spela musik på Home-högalarna direkt via Spotify. Apple Music stöds dock inte. Och om du är som oss i testgruppen, som slarvar bort telefonen minst en gång om dagen så kan du be Google Home ringa upp din telefon, men även här får Appleanvändare klara sig utan den funktionen eftersom den endast fungerar på Androidtelefoner.


Google Home – Integritetsfrågan: lyssnar den alltid?

En viktig fråga kring Google som gång på gång dyker upp – vem vill ha en enhet hemma som alltid är på och som lyssnar på allt du säger, för hur skulle den annars veta när du säger ”okej Google”? Det visar sig att Google Home endast spelar in de frågor och kommandon som du säger efter att du ropat väckningsfrasen. Vad det betyder i praktiken är att det inte kommer att spara någon konversation när den inte är väckt, men i det ögonblicket den hör ett ”okej Google” så kommeer den endast att lyssna och spara det – det är åtminstone vad Google säger.  

Det går att reglera i inställningar hur mycket information den ska samla om dig, särskilt eftersom Google Home verkligen samlar alla Google-aktiverade tjänster på ett ställe. Du kan alltså ta bort åtkomsten till andra tjänster från Google som kalender, e-postmeddelande, molnlagrade filer, olika konton osv. Du kan även stänga av mikrofonen när som helst genom en knapp på enhetens baksida.


Framtida funktioner

Som att Google Home inte var framtid nog uppdaterar Google enheten kontinuerligt. Men tyvärr så får USA många fler funktioner långt före oss och några av dessa funktioner presenterades på Googles utvecklarkonferens.

Dessa nya funktioner inkluderar handsfree-samtal för användare i USA och Kanada, aktiv assistans som lägger till och berättar om viktiga förändringar för kommande viktiga händelser som ex. flyg, möten etc. Det ska även gå att spela upp musik på Spotify utan ett premiumkonto genom att använda gratistjänsten. Google fokuserar även på interaktionen med mellan Chromecast och Google Home. Det ska gå att be Google om att ”visa min kalender” eller söka på YouTube efter videor  och resultatet kommer alltså att visas på TV-skärmen.

En annan rolig funktion är att det i framtiden ska gå att boka frisörtid eller beställa mat hem, men när eller om vi i Sverige får dessa funktioner är oklart. Men en sak är säkert, Google Home högtalarna är här för att stanna!


Finns det bättre alternativ?

Det finns några alternativ till Google Home som Apple HomePod och Amazon Alexa. Dock ligger de övriga efter när det gäller den svenska marknaden både vad gäller tjänst och kompatibilitet.


Är Google Home värt pengarna?

Bortsett från vissa små buggar och att man kan behöva upprepa sig eller omformulera sig, så är det värt investeringen, även för de som inte har ett högt teknisk kunskap. Användarvänligheten är hög och Google Home tillför mycket värde för pengarna. Högtalarna spelar förvånansvärt högt för sin storlek, förstår röstkommandon från hela rummet och kan integreras med många andra enheter.

Ju fler smarta prylar du har i hemmet som går att koppla med Google högtalarna, desto mer kan du utnyttja dess funktioner till max. Google Home är en enhet med användaren i fokus. Den försöker inte sälja på dig några produkter (Som egentligen är Alexas huvudsyfte). Home enhetens funktion är att sammankoppla dina smarta enheter på en enda plats och underlätta din vardag. Berätta för dig om trafiken på väg till jobbet, släcka dina lampor utan att du behöver resa på dig, spela upp musik genom att du ber om det. Den berättar även intressant fakta om du ber om. Med en prislapp från 499kr för Google Home Mini och 990 för den stora så anser vi ändå att det är värt pengarna.

Högtalarna kräver ibland att du är tydlig, och ibland vet man inte exakt hur man ska formulera sig, därför har vi har samlat ihop en lista med exempelfraser som du kan säga till Google Home.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *