6 enkla tips för att sänka dina elkostnader

151
0

Visste du att du både kan spara pengar bara genom en enkel knapptryckning? Jag pratar exempelvis om att trycka på lampknappen när du lämnar rummet eller knappen för att sänka din inomhustemperatur. Genom simpla justeringar kan du sänka dina elkostnader och samtidigt bli mer miljövänlig vilket aldrig är fel.

Stäng av din elektronik med strömbrytare 

Många av våra elektroniska apparater i hemmet har ett standby/viloläge vilket innebär att den inte stängs av utan ändå står och tickar pengar och energi även när du inte använder den. Genom att stänga av elektroniken med strömbrytare kan du spara en massor av energi och därmed sänka dina elkostnader. 

Tips!
Vill du göra det enkelt för dig kan du koppla dina apparater till ett grenuttag så att du kan stänga av allt samtidigt genom endast en knapptryckning.Golvvärme

Nuförtiden är det många hem som har installerat eldriven golvvärme. Golvvärme är otroligt mysigt och bekvämt att ha men det drar också en hel del energi. Det kan därför vara bra att sänka temperaturen på golvvärmen, alternativt stänga av den helt på sommaren när det ändå är såpass varmt ute. 


Rätt temperatur i kyl och frys

Ska du köpa ny kyl eller frys är det en bra ide att kolla vilken energimärkning det har. Det kan vara lite dyrare men det lönar sig ofta i längden att lägga de pengarna på en mer energisnål produkt. Lagom temperatur för ett kylskåp ligger på +5 grader och -18 i frysen. Minskar du temperaturen med en grad (kallare) ökar energikonsumtionen med ungefär 5%. 


Justera inomhustemperaturen

Lagom inomhustemperatur brukar ligga på 21 grader. I sovrummet ska man helst ha en svalare temperatur, runt 18 grader. Ett enkelt sätt att sänka din energiförbrukning är att justera din inomhustemperatur. Du kan spara nästan 5% genom att sänka den med bara en grad. 

Tips!
Det händer ofta att man vill vädra hemma, speciellt på sommaren. Kom ihåg att stänga av värmen under tiden du vädrar.Jämför elavtal och elpriser

Något av det enklaste du kan göra för att spara pengar är att jämföra elavtal. Du kan faktiskt spara en hel del, ibland tusenlappar per år. Olika elbolag har el med olika klimatpåverkan. Det finns flera guider på nätet där du kan ta del av information om alla de olika elbolagen. Definitivt värt att ta en titt på om man är ute efter att spara pengar. 


Byt dina glödlampor till LED-lampor

Detta kräver lite mer arbete än en knapptryckning men det är ett av de bästa tips vi kan ge dig för att sänka dina elkostnader. Ungefär en femtedel av elen som brukas i ett hushåll står belysningen för. Endast 10% av den energi som en glödlampa använder blir till ljus, resten blir värme. En LED-lampa behöver betydligt mindre energi för att uppnå samma ljusstyrka. Den har en mycket högre livslängd och ger ifrån sig knappt någon värme alls vilket också innebär en mindre brandrisk. 

Vill du lära dig fler sätt att spara pengar? Vi ger dig 6 enkla tips för att minska dina utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *