Kärlek och äktenskap är underbart men det är oftast inte bara frid och fröjd. Ibland blir inte livet som man tänkt sig helt enkelt. Då är det bra att vara förberedd. Att skriva ett äktenskapsförord har länge haft en dålig klang men det kan för många vara en säkerhet, något som gör att båda parter är på samma nivå huruvida en eventuell skilsmässa eller dödsfall ska hanteras och då ge trygghet under äktenskapet.
Vad är ett äktenskapsförord?
När du gifter dig får du och din partner giftorätt. All egendom och tillgångar som båda parter har blir då giftorättsgods. Detta innebär att båda parter har rätt till varandras egendom vid eventuellt skilsmässa eller dödsfall. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan båda makar där man kan avtala bort egendom och delar av giftorätten så att de istället räknas som enskild egendom. Ett äktenskapsförord kan upprättas inför ett äktenskap men man kan upprätta ett när som helst under äktenskapets gång.
Varför ska man ha ett äktenskapsförord?
Det är inte roligt att gå in med inställningen att äktenskapet eventuellt kommer sluta i skilsmässa, men det kan spara mycket tid och pengar för båda parter om man faktiskt är förberedd på vad som gäller om det olyckliga skulle inträffa. Ett äktenskapsförord försäkrar att båda parter är förberedda för vad som sker vid en eventuellt skilsmässa eller dödsfall samt att de är överens om hur egendom och tillgångar ska delas. Detta för att slippa gräl och tjafs och dessutom hålla skilsmässan så smärtfri som möjligt.
Behöver jag ha ett äktenskapsförord?
Man måste inte ha ett äktenskapsförord men har du tillgångar och egendom som du vill skydda bör du upprätta ett. Det är vanligt att partners med olika ekonomiska tillgångar väljer att skriva ett äktenskapsförord. Det är även vanligt att företagare väljer att skriva sitt företag som enskild egendom då en bodelning kan ställa till det för företaget och de involverade.
Hur skriver man ett äktenskapsförord?
För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt behöver det vara skriftligt. Det behöver vara daterat och undertecknas av båda parter. Man behöver dessutom registrera äktenskapsförordet hos skatteverket vilket kostar 275kr. Förr var det vanligt att man gick till en jurist som då hjälpte till att upprätta ett formellt korrekt avtal men nuförtiden kan du hitta bra och korrekta mallar på internet. Hos Enkla Avtal kan du hitta information om äktenskapsförord, testamente, samboavtal, bodelningsavtal o.s.v.
Kan man göra ändringar i ett äktenskapsförord?
Man kan när som helst under äktenskapet välja att ändra i ert äktenskapsförord. Ni behöver då upphäva det för att sedan registrera ett nytt hos Skatteverket. Ni gör då samma procedur som tidigare. Skickar in ett skriftligt äktenskapsförord, alltså underskrivet, daterat och med korrekt information.
Om du inte är framme vid giftermål än utan istället ska bli sambo med en partner kan det vara bra med ett samboavtal. Vi har all information du behöver veta angående att bli sambos och vad det innebär.