Samboavtal: när, varför och vad det gäller

205
0

Ska ni ta det stora steget att flytta ihop och bli sambos? Vad roligt! När man bestämmer sig för att flytta ihop har man ofta höga förväntningar och man går in med bästa intentionerna för allt ska bli så bra som möjligt men ibland händer oförutsedda saker som kan göra att man faktiskt flyttar isär. I det fallet kan det vara bra att ha ett samboavtal. Längst ner i inlägget tipsar vi dig om hur du enkelt kan få tag på en färdig mall.

Sambolagen – vad är det?

Något som inte alla vet eller tänker på när man flyttar ihop är att det finns något som heter sambolagen (sambolagen gäller endast när man bor ihop som par, inte om du ex. bor med en kompis). Lagen finns för att skydda den part som är ekonomiskt svagare i förhållandet om man väljer att separera. Den säger att all egendom som man har införskaffat gör gemensam användning ska värderas och delas lika mellan parterna. Detta gäller då oberoende av vem som betalat. Så länge det man köpte skulle användas gemensamt inräknas det i sambolagen. Skriver man inget samboavtal gäller alltid sambolagen vid separation men saker som ni ägde innan ni flyttade ihop är automatiskt uteslutet ur sambolagen.

Sambolagen gäller vid

  • Separation
  • Dödsfall

Samboavtal

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett bindande dokument mellan parterna som bor ihop. I dokumentet fastställs vad som gäller angående egendomen vid en separation. Har ni ett ordentligt skrivet samboavtal går det före sambolagen. Ett samboavtal kan skrivas när som helst även fast ni redan bor ihop.


Varför ska man ha ett samboavtal

Vill man undvika tvister och bråk vid separation är det skönt att ha något att falla tillbaka på. I vissa fall kan det vara så att en av parterna står för de mesta av kostnaderna och utläggen som t.ex. inköp av möbler, elektronik, inredning osv. Trots det säger sambolagen att vid separation ska allt räknas ihop och delas lika vilket kan verka orättvist. Vill man skydda sina tillgångar är det då bra att skriva ett samboavtal. Samma gäller vid köp av bostad. Har du köpt en bostad i syfte till att ni gemensamt ska bo där har din partner rätt till halva bostaden trots att du har betalat för hela bostaden.


Vad behöver finnas med i ett samboavtal?

För att ett samboavtal ska gälla behöver det vara rätt gjort. Det ska vara skriftligt och undertecknat av båda parterna. Det behöver inte finnas ett vittne som vid upprättning av testamente. Du behöver inte heller registrera avtalet någonstans och varsin part ska ha varsitt exemplar. Man kan inte innefatta vad som helst i ett samboavtal. Egendom som någon part köper för icke gemensamt bruk går inte att inkludera i avtalet. Skulle ni vilja uppdatera ert avtal behöver det nya avtalet underskrifter av båda parter. Skriv gärna ett datum på avtalet. Om ni uppdaterar det flera gånger är det lättare att hålla koll på vilket som är det senaste. Det är då alltid det senaste samboavtalet som gäller.


Kan man skriva ett samboavtal själv?

Ja, man kan skriva samboavtal själva. Det viktiga är att få med rätt information för att det ska gälla. Man vill inte skriva ett avtal som man sedan vid separation upptäcker är ogiltigt p.g.a. felaktig utformning. Det finns en hel del gratismallar som du kan ladda ner på nätet men kom ihåg att dessa ofta är väldigt generella och behöver fyllas i med mer specifik information.


Juristhjälp

Man kan även ta hjälp av en jurist för att skriva ett samboavtal. Om man har många eller väldigt värdefulla ägodelar som man vill ska räknas som enskild egendom vid separation kan det vara bra att använda sig av en jurist för att verkligen säkerställa att allt innefattas. Detta kostar dock en del.


Färdig korrekt mall för samboavtal

Vill du skriva det själv men ändå vara säker på att avtalet blir juridiskt korrekt kan du köpa ett avtal från Juridiskadokument. Förutom att du får en korrekt färdig mall som du bara fyller i kan du även kontakta dem för hjälp och rådgivning gällande avtalet. De har även en mall för de som köpt en gemensam bostad men lagt olika kontantinsatser.

Ett samboavtal är till för att båda parterna ska känna att det blir rättvist vid eventuell separation eller annan händelse som leder till detta. Det är inget som man ska förakta utan endast se som en trygghet.

Är ni i full gång med att leta efter ett boende, kanske till och med ett hus? Vi har då en guide för dig som ska köpa hus och vill få till en lyckad affär. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *