Arbetsintervju: Vanliga frågor och hur du besvarar dem

308
0
två män sitter på en arbetsintervju

En arbetsintervju är det viktigaste tillfälle du som arbetssökande har för att imponera på en eventuell arbetsgivare. Något som är extremt viktigt innan en intervju är att förbereda sig. Dina svar på frågorna behöver inte vara komplicerade på något vis men det gäller att du faktiskt har ett svar och inte känner att du blir stum när en fråga ställs. Vi listar därför de vanligaste frågor som ställs under en arbetsintervju och hur du besvarar dem.

Vanligaste frågorna på en arbetsintervju och svaren

Berätta lite om dig själv

Denna fråga ställs på 99% av alla arbetsintervjuer. Att du tycker om att lyssna på musik och umgås med kompisar är oftast inte relevant för en eventuell arbetsgivare. Tanken med frågan är att snabbt få en bild av vem du är som person. Gå inte in på detaljer utan håll det enkelt. Här kan du t.ex. dra några egenskaper som du anser att du har. 


Hur fick du veta om detta jobb?

En fråga som kan tyckas enkel men många arbetsgivare föredrar att anställa en person som har referenser som t.ex. redan arbetar på företag eller har kontakt med någon de känner. Har du någon du känner eller är bekant med på företaget du söker arbete är det en god ide att berätta det på din arbetsintervju. Var det så att du hittade arbetet genom en annons eller annat sätt är det bra att berätta varför just det arbetet lockade dig till att söka. 


Varför sökte du det här jobbet?

Att du är i behov av pengar fungerar inte som ett bra svar (även fast det är sant). Vad var det som fångade ditt intresse? Uppgiften, utvecklingsmöjligheten, företaget? Försök att berätta varför jobbet passar just dig. 


Vad är dina styrkor?

Ännu en fråga som dyker upp på nästan varenda arbetsintervju. Frågor som denna är extremt vanliga och man behöver därför vara förberedd. Är du snabbtänkt, lättlärd, kreativ m.m, berätta exempel på när dessa egenskaper visat sig och gett värde. Har du tidigare fått positiv feedback i skolan/på en annan arbetsplats kan du återberätta vad den var. Tänk på att dina svar ska vara relevanta för just den tjänsten du söker. 


Vilken är din största svaghet/Vad behöver du utveckla?

Att inte ha något svar på denna fråga kan tyckas låta bra men det är det i själva verket inte. Alla kan på något sätt utvecklas och genom att ödmjukt uppge vad du själv känner är något som du behöver jobba på visar på självinsikt och ärlighet. Försök att fokusera på en egenskap som kan ses som negativ men även positiv. Att du är envis är kan göra det svårt för dig att släppa en uppgift som inte går som du tänkt dig men å andra sidan kan det vara en bra egenskap då du inte ger upp lätt. 


Vart ser du sig om 5 år?

Har du ett karriärsmål du vill nå, berätta det. Att vara ärlig med dina planer gör det lätt för en arbetsgivare att förstå din ambitionsnivå. Du behöver dock inte uppge planer som inte är fastställda, funderar du på att möjligtvis dra på en jorden-runt-resa är det inget du behöver nämna på arbetsintervjun. Ett svar du ska undvika är ”jag vet inte”. Trots att många av oss faktiskt inte har någon aning om var man är om 5 år är det bättre att exempelvis säga att du vill bli expert inom det område du arbetar med. 


Varför ska vi anställa just dig?

Här är det lika bra att rabbla upp de kompetenser, erfarenheter och egenskaper du har som passar tjänsten. Vad för värde kan du tillföra företaget och vad är det med dig som skiljer sig från alla andra sökande?


Frågor att ställa under din arbetsintervju

Undersökningar visar att ca 60% av de som håller i arbetsintervjuer tycker att den arbetssökande ställer för få frågor under intervjun. Att ställa frågor under sin arbetsintervju visar att du är intresserad och engagerad i det jobb/företag du söker till. Det kan vara svårt att komma på frågor sådär på rak arm men här har vi några förslag på frågor som du kan ställa på din intervju. Du behöver inte ställa allihopa med försök att iallafall ställa någon. Ha det i åtanke under hela intervjun, är det något du funderar på under tiden så återkoppla med en fråga angående det på slutet. Det visar på att du lyssnat och tagit till dig informationen. 

Har du några frågor till mig? (intervjuaren)

  • Hur snart hör ni av er angående jobbet?
  • Vad är nästa steg i processen? Kommer det bli fler intervjuer? 
  • Finns det i nuläget några aktuella eller kommande förändringar i er organisation?
  • Vad för egenskaper värderar ni mest hos den person ni vill anställa?
  • Vad förväntas jag som anställd ha uppnått de första tre månader exempelvis?

Vill du lära dig ännu mer om hur du ska genomföra en lyckad arbetsintervju och landa ditt drömjobb finns det en hel uppsjö av böcker och e-böcker hos Bokus där du får tips och råd.


Det kan vara svårt att förutse hur man kommer att svara och agera i en arbetsintervju men det är aldrig fel att förbereda sig och öva. Det ökar dina chanser avsevärt för att faktiskt få det jobb du är ute efter. Är det så att din arbetsintervju inte gick som du tänkt dig är det bara att ta sig i kragen och försöka igen, fy skam den som ger sig. Lycka till!

Har du fått ett jobb och vill spara pengar? Att spara pengar behöver inte innebära att du måste lägga undan en summa varje månad. Vi listar 6 enkla tips på hur du kan minska dina utgifter och spara pengar på så vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *