Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 från och med 1 januari 2021. Det är högst troligt att den lägsta åldern kommer att höjas ytterligare inom de närmsta åren. De flesta svenskar har väldigt dålig koll på sin pension men det leder troligtvis till att du går miste om stora summor pengar när du väl går i pension.
Vi reder ut några begrepp i pensionsterminologin inför ett av livets viktigaste tidpunkt.
Vad består pensionen av?
Pensionen består av flera pelare som tillsammans bildar ditt pensionssparande. Några av dessa pelare:
Allmän pension
Den allmänna pensionen är den statliga pension betalas ut så länge man lever efter att man gått i pension. De som arbetat eller bott i Sverige får en allmän pension och den grundar på alla inkomster som du betalar skatt för och gäller även inkomster som sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning.
Den allmänna pensionen består till största del av inkomstpension och premiepension som bägge är inkomstgrundade. Sen finns det även andra delar inom den allmänna pensionen beroende på när du är född, om du har eller haft en låg inkomst eller ingen inkomst alls.
Tjänstepension
Tjänstepension är den del av pensionen som betalas av din arbetsgivare. Jobbar du exempelvis inom kommun, region eller är statligt anställd så har du garanterat en tjänstepension som betalas av arbetsgivaren. Jobbar du hos en privat arbetsgivare så kan du få tjänstepension om det finns bestämt i ett kollektivavtal eller om det är överenskommet med arbetsgivaren.
Eget sparande
Man pratar ibland om att pensionen också kan vara eget sparande vilket innebär alltså att man själv startat ett eget sparande till pensionen genom att bland annat:
- Amortera på bolån.
- Investera i kapitalförsäkring (som nästan alltid innehåller någon typ försäkring).
- Investera i börsbolag genom ett investeringssparkonto (ISK).
Det innebär då såklart en hög risk när investerar själv, men är du riktigt insatt och duktig så kan du få dina pengar att växa mycket genom att själv ta smarta beslut. Men man ska vara försiktig eftersom du även kan förlora all investerad kapital.
Vad påverkar min pension?
Alla inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp ger dig rätt till pension vilket innebär att ju högre inkomster du har, ju högre blir din allmänna pension. Det kan var extra viktigt att tänka på om:
Du är egenföretagare
Är du egenföretagare så ansvarar du själv för allt du tjänar in till din pension genom att ta ut lön eller överskott samt betala in skatter och avgifter. Du behöver också se till att ha ett eget sparande för den uteblivna tjänstepensionen.
Du har småbarn
Din föräldrapenning är pensionsgrundande men med det sagt så betyder det inte att det inte påverkar din totala pension, även om den förälder som tjänat minst får ”pensionsrätt för barnår” som kompensation för inkomstbortfall. Pensionen kan ändå påverkas beroende på inkomst och avtal, särskilt om din arbetsgivare inte betalar tjänstepension under tiden du är föräldraledig.
Kan jag påverka min pension?
Du kan bland annat påverka din intjänade pension positivt genom att ha högre inkomster eller avtala om tjänstepension. Om du inte har möjligheten att få högre lön eller tjänstepension så kan du (om möjligheten finns) försöka att arbeta längre. Varje arbetsår efter 65 kan ge dig upp till 7-8 procent högre allmän pension och det beror bland annat på att du tjänar in mer pension som kommer att betalas ut under en kortare tid.
Du kan även påverka din premiepension (alltså den del av din allmänna pension som är placerad i ett fondsparande hos det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa) genom att aktivt byta fonder för premiepensionen.
Vad menas med fondsparande?
I premiepensionen kan du äga olika typer av fonder och de är i själva verket en investering med syftet att ta del av eventuella värdeökningar som investeringen kan ge. Det kan bland annat vara en aktiefond eller en räntefond och det kan vara bra att aktivt se över sina fonder då och då för att se över utvecklingen.
Att se över och ändra sina fondval kan vara krångligt, kräver tid och lärdom. Vi på Hushåll rekommenderar tjänsten pensionera.se för att få en överblick och en helhetsbild över ditt pensionssparande. Genom att registrera dig på deras hemsida så hämtar de in ditt innehav från olika försäkringsbolag och sammanställer informationen så att du får en bra översikt över vart dina pengar är placerade, hur de har utvecklats samt att du får en uppskattning för vad du kommer att få i pension.
Du kan dessutom få individuell genomgång och rådgivning av en licensierad rådgivare som kan hjälpa dig att göra rätt val. Pensionera.se står dessutom under tillsyn av Finansinspektionen och innehar tillstånd att bedriva försäkringsförmedling.
Hur viktigt är det att hålla koll på sin pension?
Vi tycker att det är oerhört viktigt att vara engagerad i pensionssparandet och ha en bra översikt över pensionen. Dels för att du kan påverka din pension, antingen genom att aktivt vara engagerad i premiepensionen, ha högre inkomst eller jobba längre och dels för att det leder till att du kan påverka din livskvalitet när du blir pensionär.