Aktier för nybörjare: spara i aktier och fonder

74
0

Vill du börja spara på börsen? Det är inte helt enkelt och det finns en hel del att lära sig men det är definitivt värt att lägga tid på. Du kan enkelt få dina besparingar att växa avsevärt mycket mer jämfört med om du har de liggandes på ett sparkonto. 

Kapital – vad är det?

För att börja köpa aktier och faktiskt spara på börsen behöver man ha ett kapital, kapital är pengar. Den summa pengar som du vill investera ska du kunna avvara och det är viktigt att räkna med att du inte kommer behöva dem de närmsta åren. Ska man spara pengar i aktier är det bra att tänka långsiktigt. Du behöver inte ha mycket pengar för att börja spara i börsen, alla summor går bra men ju större kapital du har att investera, desto mer pengar kan du tjäna. Tänk dock på att en aktie inte är garanterad att växa, den kan även sjunka. Därför ska du helst inte gå in med mer pengar i börsen än vad du har råd att förlora, och för att minimera risken för att förlora dina pengar är det smart att sprida dina investeringar och inte lägga hela ditt kapital i ett fåtal bolag. 


Aktier


Vad är en aktie?

En aktie är, enkelt förklarat, en ägarandel i ett företag. Äger du en aktie i ett företag är du alltså delägare i det företaget. För att du ska kunna köpa en aktie i ett företag krävs det att företaget är börsnoterat. Priset på en aktie beror helt och hållet på hur efterfrågan på marknaden ser ut och ju större efterfrågan är – desto högre pris, och vice versa.


Kan man tjäna pengar på att investera i aktier?

Det korta svaret: Ja.
Det långa svaret: Eftersom du köper andelar i ett företag som du sedan säljer av, antingen med vinst eller förlust vid ett senare tillfälle (beroende på hur mycket företaget värderas vid försäljningstillfället), kan du gå plus eller minus på affären. Dock kan man inte riktigt säga att man tjänar pengar, undantag vid utdelning, men du kan gå med vinst eller förlust (dessa begrepp ska skiljas åt). Är du osäker på vilka bolag du ska investera i kan du köpa andelar i investmentbolag. Ett investmentbolag är ett bolag som i sin tur investerar i andra bolag. Köper du däremot utdelningsaktier, alltså andelar i ett företag som går med vinst och betalar ut en del av sin vinst till sina aktieägare, kan man faktiskt säga att du tjänat pengar på aktier.


Olika typer av aktier

Stamaktie

Det finns olika typer av aktier. A-, B- och C-aktier, dessa kallas stamaktier. Stamaktier är aktier som ges ut vid uppstarten av ett företag och är den vanligaste typen av aktier på marknaden. Skillnaden mellan A-, B- och C aktier är rösträtten som du har vid en bolagsstämma. Allra vanligast är att du som ägare till en A-aktie har fler röster på bolagsstämman jämfört med ägarna till B- och C-aktier. 


Preferensaktie

Istället för att ett bolag tar ett banklån kan ett bolag ge ut preferensaktier, på så sätt får bolaget in pengar. Som tack för att du ”lånat ut” pengar till bolaget ger de ut en utdelning som du som ägare av en preferensaktie har förtur till. Ibland kan dessa preferensaktier ha ett förbestämt datum satt som aktien ska inlösas och även ett bestämt utbetalningsbelopp. En preferensaktie ger generellt sett mindre rösträtt i en bolagsstämma än en stamaktie. 


Aktier vs fonder

En aktie är som vi nämnt tidigare en ägarandel av ett bolag. En fond är ett paket av olika aktier (ibland räntor). Köper du en aktie får du ägarandel i ett specifikt företag, investerar du i fonder får du tillgång till många olika företag. 

Varför ska jag investera i aktier?

Väljer du att att köpa aktier väljer du själv vilka företag du investerar i. Det gäller att du är påläst om det bolaget du väljer att investera i och även att du följer dess utveckling. Som nämnt tidigare, värdet på en aktie beror på marknaden och kan därför variera från dag till dag. Risken är högre än vid investerande i fonder då ditt innehav beror helt på bolaget som du investerat i men med den höga risken har du också chans till en högre avkastning. Du kan alltså tjäna mer pengar på aktier än fonder men du kan likväl förlora mer. 

Varför ska jag investera i fonder?

Då fonder är en grupp av aktier sprids ditt innehav ut bland olika bolag och risken för att värdet ska minska sjunker. Fonder passar dig som vill ta en lägre risk med dina pengar och inte vill lägga ner så mycket tid på ditt sparande. En fond har något som heter fondförvaltare. Fondförvaltaren bestämmer vilka företag som ska ingå i fonden. Du kan alltså inte bestämma det själv och är det ett företag som du inte stödjer av någon anledning kan du inte välja bort det ur fonden.

Du kan självklart kombinera ditt sparande och handla i både aktier och fonder. 


Hur kommer jag igång med att spara på börsen?

1. Strategi

Att skapa en portföljstrategi behöver inte alls vara komplicerat. Det är mest för att du ska tänka igenom dina val och även ha en grundtanke för ditt sparande. Det kan vara till hjälp att bestämma

Ett mål med ditt sparande
– Är målet att få ihop pengar till att köpa hus, en resa eller vill du helt enkelt bara spara ihop extra pengar? 

Hur stort kapital du vill investera i börsen
– Det kan vara smart att börja smått för att lära sig hur det fungerar och sedan öka dina investeringar. Vad många gör är att månadsspara i börsen. Istället för att föra över pengarna till ett sparkonto för du över pengarna till ett annat konto, exempelvis på Avanza.

Vart du vill lägga dina investeringar
– Ska du handla i aktier, fonder eller kanske både och? Att ha tänkt på detta innan du börjar handla kan underlätta för dig. Sedan kan du såklart ändra dig. 

När du ska köpa och sälja
– När du väl är igång och ser värdeökning och värdeminskning är det lätt att ta förhastade beslut. Genom att sätta gränser för när du ska köpa och sälja gör det lättare för dig när det väl är dags. Det är väldigt lätt att ta känslomässiga beslut.

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till strategi, försök hitta någon som passar just dig. Prova dig fram och märker du att din strategi inte passar dig så kan du alltid göra förändringar. 


2. Starta ett aktiekonto

För att kunna köpa aktier behöver du öppna ett aktiekonto. Detta gör man enklast online men kan även göras hos sin bank. I Sverige finns det olika aktiemäklare men Avanza och Nordnet. Allra vanligast är att starta ett ISK-konto (InvesteringsSparKonto). Hos Avanza finns det tre olika sorters konto. På deras hemsida kan du läsa om vilket konto som passar dig bäst. 


3. Läs på om aktier/fonder

Innan du börjar köpa och sälja aktier är det viktigt att du läser på både om sparande i börsen och om specifika företag och fonder som du eventuellt vill investera i. Tanken är att dina pengar ska ligga i företaget i minst 5 år, välj därför bolag noggrant.

All information du behöver om bolag finns på nätet. Det finns även grupper på facebook och andra forum där du kan få tips och råd av andra människor som sparar på börsen. Kom ihåg att människorna i dessa grupper och forum inte är experter och ingen kan med säkerhet säga exakt hur börsen och marknaden kommer att arta sig. Därför är det viktigt att du själv är säker i dina val och läser på ordentligt innan du investerar dina pengar. 


4. Köp aktier/fonder

Dags att köpa och sälja. Detta är den roligaste delen för många. Kom ihåg att det finns sätt för dig som inte vill lägga ner så mycket tid och engagemang i att lära sig om företag men ändå spara i börsen. Avanza har ett verktyg där du svarar på frågor och utifrån dina svar tas förslag fram på vart du kan investera dina pengar. 


5. Låt pengarna växa

Som vi nämnt (tjatat om) tidigare är denna typ av sparande ett långsiktigt sparande. Tanken är att pengarna ska ligga kvar på börsen helst i 5-10 år för att få bäst resultat. 


Sprid investeringarna, minska riskerna

Det är sällan bra att ha hela ditt kapital investerat i ett fåtal bolag. Genom att sprida dina investeringar bland olika aktier, fonder etc. minskar risken att ditt innehav sjunker i värde då du inte påverkas lika hårt av en eventuell nedgång i ett företag än om du hade haft hela ditt innehav i deras aktier. 

Det finns andra sätt att investera dina pengar förutom aktier och fonder. 

Brocc

Brocc är en tjänst där du som privatperson/företag/organisation kan låna ut pengar till andra privatpersoner. Pengarna lånas ut med ränta som du sedan får utbetalt varje månad. Du kan välja om du vill återinvestera dessa pengar. Du öppnar ett konto, väljer hur mycket pengar som du vill låna ut och sedan sköter Brocc resten av processen. De pengar som du investerat och lånar ut matchas med kreditbedömda låntagare. Detta är ett lönsamt sätt som ger högre avkastning än vanligt sparande. Var medveten om att när du investerar i Brocc är det också ett långsiktigt sparande som är tanken. Du kan läsa mer om Brocc och deras villkor på deras hemsida.


Lendify 

Lendify fungerar på samma sätt som Brocc. Du lånar ut pengar till privatpersoner vilket ger högre avkastning för dig som sparar pengar än vid ett vanligt sparande. Din avkastning betalas ut månadsvis. Du kan läsa mer om Lendify och deras villkor på deras hemsida.


Kameo

Kameo kan du låna ut pengar till företag och fastighetsprojekt. Crowdfunding som det kallas gör det möjligt för företag och fastighetsutvecklare att få finansiering utan att gå till banken. Alla som ansöker om lån hos Kameo utvärderas innan de får ta lån. Kreditbetyget avgör räntan på lånet. Du som investerare får avkastning månadsvis och Kameo sköter all administration. Förväntad avkastning hos Kameo är mellan 5-15%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *