De senaste åren har varit svåra för många. Många hushålls privatekonomi har blivit påverkat på grund av Corona. Här ges tips på hur du kan förbättra din privatekonomi genom konkreta åtgärder som du kan starta med idag. Med privatekonomi avser vi privatpersoners inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Denna artikel kommer främst fokusera på områden som inkomster, budget och förbrukningsvaror som exempelvis mat, kläder och transport.
Kartlägg dina utgifter
För att göra detta gäller det att skapa en personlig budget för att få en överblick av vart dina pengar tar vägen. Vad bör din budget innehålla? Ett bra sätt är att få en snabb överblick är att använda en budgetkalkylator för att förbättra din privatekonomi. Här kan du skriva in detaljerade uppgifter eller ladda upp din befintliga budget och se direkt hur olika förändringar påverkar din ekonomi.
Skapa en manuell budget
Du kan även göra en manuell budget i exempelvis Excel. Fördelen är att du har den direkt på din dator och kan göra avstämningar mot ditt kontoutdrag. Börja med att skapa en övergripande bild på hur din privatekonomi ser ut. Lista hushållets alla inkomster och utgifter.
Inkomster
- Lön
- Försäkringskassan/arbetslöshetskassan
- Andra inkomster
Utgifter
- Hyra/avgift
- Bolån, Amortering + Ränta
- Amoreting lån & krediter
- Vatten, El, Sophämtning
- Hemförsäkring
- Media (Telefon, Mobil, TV, Internet, Tidningar)
Mat & Transport
- Mat
- Lunch ute
- Fika
- Månadskort kollektivtrafik
- Bil (Bensin och Underhåll)
Personliga utgifter
- Hälsa & Hygien
- Kläder & Skor
- Fritid/Nöje/Semester
Övriga utgifter
- Sparande
- Barnomsorg/Underhåll
- Försäkringar & A-kassa
- Övrigt
Jämför din budget med kontoutdrag
Nu har du sammanställt och skapat en övergripande bild på hur du tror att dina kostnader ser ut. Därefter är det dags att göra en analys baserat på de 3 tidigare månadernas kontoutdrag. För varje månad ska du placera in utgifterna under dom olika kategorierna. Genom att utföra denna uppgift kan ni se om eran övergripande bild stämmer överens med verkligheten. Kanske spenderade du mindre eller mer senaste 3 månaderna jämfört vad du först förutspådde?
Inkomster minus utgifter
Dina utgifter ska aldrig överstiga dina inkomster. Har ni pengar kvar efter att ha kalkylerat era totala utgifter är det att rekommendera att lägga det som blir över i ett sparkonto. Vill ni få mer pengar över när månaden är slut eller få budgeten att gå ihop, så gäller det nu dig att gå genom alla poster som är mindre viktiga.
Konkreta tips för att förbättra din privatekonomi
I tider av osäkerhet vill många av oss minska våra kostnader. En tumregel du bör ställa dig inför ett inköp är; behöver jag verkligen denna? Om svaret är nej så spara eller investera summan istället. Nedan ser ni ett exempel på vad du kan spara in årligen på tre vanliga scenarion.
Luncha ute för 100 kr, tre gånger per vecka | 1 paket cigarett eller dosa snus varannan dag | Fika 2 gånger per vecka (80 kr/gång) |
15.600 kr | 10.000 kr | 8.300 kr |
Fler saker du kan göra direkt för att förrätta din privatekonomi
- Om du har svårt med strukturering kan du skaffa fler bankkonton för att få struktur. När inkomster kommer in fördelas dessa på de olika konton utifrån din budget, ex huskonto, bilkonto, nöjeskonto, sparande. De flesta banker har budgetmallar, samt att det kostar inget att ha fler konton.
- Kontrollera dina prenumerationer, abonnemang och medlemskap och se om dessa är nödvändiga. Kanske tittar ni bara på Netflix men har har abonnemang på andra streaming tjänster också?
- Avregistrera dina kreditkort, som gör det enklare att spendera pengar ogenomtänkt.
- Kan ni få ett bättre mobilabonnemang? Jämför även olika mobiloperatörers erbjudanden eller se om du kan få bättre avtal från din nuvarande leverantör.
- Starta ett automatiskt månadssparande. Även om det bara rör sig om någon hundralapp så är en liten buffert bättre än inget alls.
- Se över dina försäkringar och se om du kan få bättre avtal.
- Om du har lån, se om du kan omförhandla räntan. Du bör även överväga hopbakslån om du har flera smålån med höre ränta.
- Sälj av prylar du inte behöver eller använder just nu.
Hur lån påverkar din privatekonomi
Svenska hushåll har höga skuldnivåer och storleken på denna skuldsättningen har vuxit snabbt de senaste åren. Detta är särskilt sant när det gäller bostadslån eller lån för större inköp som bil och båt, men konsumtionslån har också vuxit snabbt. Konsumtionslån kan medföra stora risker för enskilda hushåll då räntorna på dessa är höga. Det finns en många olika aktörer där du kan jämföra bankernas räntor, den mest kända är Lendo. Dessa företag skickar dina uppgifter till bankerna och kommer snabbt tillbaka med olika erbjudanden. Här kan du spara in på dina räntekostnader med flera tusenlappar per månad i många fall.
Buffert för oförutsedda utgifter
Vad är en lämplig buffert att ha för att du ska känna dig trygg med din privatekonomi? Det varierar stort från person till person. Storleken på din buffert bör reflektera din lön och utgifter du har per månad. Bor du exempelvis i lägenhet så bör du ha en buffert på 2-3 månadslöner så du kan betala för oförutsedda utgifter eller händelser i livet. Är ni ett större hushåll med fritidshus, två bilar och barn bör ni har en buffer som inte understiger 2-3 månaders utgifter. Detta då ni har en större sannolikhet av att drabbas av oförutsedda utgifter. Så en buffert bör utformas baserat på dina individuella förutsättningar och antalet personer i ditt hushåll.
Öka dina intäkter med dina kunskaper
Många upplever motgångar i tiderna vi lever i. Dock har vissa områden fått ett uppsving. Allt mer sker digitalt. Detta skapar möjligheter. Exempelvis har frilansområdet har blivit allt mer accepterat och fått ett stort uppsving. Din unika kunskap eller hobby kanske kan skapa extra inkomster till din privatekonomi. Lägg ut annonser i digitala grupper, plattformar eller sprid bland vänner. Är du duktigt på hantverk? Kan du måla? Låt dina vänner få veta det och annonsera nu när Sveriges import av varor minskat. Så det finns aktiviter du kan göra för att öka dina intäkter, både aktivt arbete och genom passiva inkomster. Men passiva inkomster menas inkomster du får genom att inte genomföra arbete, exempelvis sparande i aktier, fonder eller andra aktiviteter.
Avstämning
När du har gjort klart din övergripande budget och korrigerat utgifternas olika kategorier, är det dags att göra en månadsbudget för kommande månad och period. Efter månadens slut kontrollerar du hur vekligheten blev och stämmer av hur mycket differensen blev. Kanske göra du ytterligare justeringar? Du bör göra detta varje månadslut. Det känns otroligt skönt att känna att man har koll på sin privatekonomi och att alla kan göra detta. Är ni flera vuxna i hushållet så ska ni göra denna aktivitet ihop. Så att alla har full förståelse för ert hushålls budget. Skapa ett gemensamt sparmål så kommer ni känna er extra motiverade att dra in på onödiga utgifter.