Köpa hus: din guide till ett lyckat husköp

232
0
köpa-hus-ta-emot-nycklar

Är det dags att köpa hus? Vi hjälper dig genom hela köpet och listar alla steg du behöver tänka på för att ditt husköp ska bli så lyckat som möjligt. Ett husköp är för väldigt många en av de största händelserna i livet och inget man ska ta lätt på. Det är mycket att tänka på och mycket att bestämma sig för men lugn i stormen, vi guidar dig genom hela processen.

1. Planera inför husköpet

Skapa en budget

Det första man behöver göra innan man ska köpa hus är att räkna ut vad för budget du har. Banker och bostadssajter har färdiga kalkyler där du fyller i dina uppgifter för att få en bättre överblick över hur stor din budget behöver vara för att få ditt drömboende. Du behöver se över på ett ungefär hur stor ränta banken erbjuder dig och hur amorteringskraven ser ut samt vad din månadskostnad kommer bli. 

Hur skapar jag då en budget? Börja med att räkna ut hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Du får maximalt låna 85% av kostnaden på bostaden. Du behöver alltså lägga resterande 15%, antingen med sparade pengar eller genom annan sorts finansiering.

Har du inte pengar till hela kontantinsatsen kan man ta blancolån. Vet du att du kommer kunna betala av detta lån väldigt snabbt kan det vara ett alternativ. Kommer du däremot inte kunna betala av det inom överskådlig tid hade vi inte rekommenderat denna typ av lån. Räntan på blancolån är avsevärt högre än på ett bolån och kan kosta dig en hel del pengar.

Något man behöver räkna med när man ska köpa hus är att det tillkommer kostnader som inte tillkommer vid köp av bostadsrätt. Exempel på dessa är

‣ Lagfart

Vid köp av hus måste du betala för något som heter lagfart. En lagfart är ett bevis på att du  är ägare för fastigheten. Din bank hjälper ofta till med att ansöka om lagfart, annars kan man själv göra en ansökan hos lantmäteriet. Avgiften på lagfart består av en expeditionsavgift på 825 kr samt en stämpelskatt. Den beräknas genom att ta bostadens pris eller taxeringsvärdet från året före beroende på vilket som är högst och ångrar med 1,5 %.


‣ Pantbrev

När du lånar pengar från banken vill de ha en säkerhet. Man kan använda huset du precis köpt eller en annan fastighet du äger som säkerhet. Då du inte kan lämna in fastigheten fysiskt till banken löser man det med ett pantbrev.  


‣ Fastighetsavgift

Äger man en fastighet ska man även betala något som heter fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Avgiften är 0,75 % av taxeringsvärdet på fastigheten men det finns ett takbelopp som ligger på 7 812 kr (inkomståret 2018).


‣ Försäkring

Äger du ett hus behöver du inte bara hemförsäkring utan även en villaförsäkring.


‣ Tomträttsavgäld

När du köper ett hus behöver du veta om marken som huset står på ägs av kommunen eller staten. Gör den det behöver du betala en avgift varje år för att du ska få nyttja marken. 


Andra kostnader

Har man inte bott i hus tidigare finns det kostnader som man inte alltid tänker på. Sophämtning, larm, sotning är exempel på dessa. Det kostar inte multum men är ändå kostnader man behöver ha med i sina beräkningar.


Buffert

Något som är viktigt när man ska köpa hus är att räkna med en buffert. Sparade pengar som du kan ta av vid oväntade utgifter. Mycket kan hända med ett hus, fönster behöver bytas, fasaden behöver målas om. Att ha ett säkerhetsnät är otroligt viktigt för att kunna hålla ekonomin i balans. 

Lånelöfte

När budgeten är klar är det dags att ansöka om ett lånelöfte. Olika banker erbjuder olika räntor och förmåner. Se då till att du jämför för att hitta det bästa för dig. Var inte rädd för att ringa och fråga om extrapriser och förmånsrabatter. Många banker är glada för att få dig/ha kvar dig som kund och ger dig mer än gärna en fördelaktig ränta. 

Glöm inte att ett lånelöfte endast är ett förhandsbesked som ger dig ett hum om hur mycket du kan buda på ett objekt. När du bestämt dig för ett hus kontaktar du banken där de gör en slutgiltig bedömning innan du kan skriva på köpekontraktet. Har någon förändring skett rent ekonomiskt behöver du kontakta banken och uppge detta. 

Kreditupplysning

Tänk på att varje gång du ansöker om ett lånelöfte tas en kreditupplysning. Har du många kreditupplysningar registrerade försämras din kreditvärdighet och kan påverka om och hur stort bolån du får. 

Försäljning av nuvarande bostad

Äger du ett hus eller en bostadsrätt redan och ska sälja det i samband med ditt nya husköp? Då är det dags att börja förbereda inför försäljning redan i planeringsstadiet. Många banker kräver att man ska få sålt din nuvarande bostad för att man ska få ett nytt bolån hos dem så se till att vara ute i god tid. Vanligt är att tillträdesdatum ligger 3 månader efter man köpt/sålt en bostad men man kan komma överens med köparen/säljaren om att tidigarelägga eller senarelägga tillträdesdatumet. 


2. Leta efter nytt boende

Då var det dags att leta efter hus! Det här är den roliga biten. Det finns många olika modeller, stilar, prisklasser och storlekar. För att man enklare ska hitta sitt drömhus är det bra att skriva ner krav och önskemål man har på sitt framtida boende. Genom att få ner dessa konkret på papper eller digitalt blir det ännu lättare att sålla ut de hus som inte stämmer in på beskrivningen. Är det så att man inte hittar något i sin prisklass med de krav och önskemål man har får man börja prioritera och fundera över vad man känner är obligatoriskt och inte. 


Fundera på storlek

Tänk över hur stort hus du vill ha och tänk långsiktigt. Ett husköp gör man inte ofta så planera för framtiden för att undvika att huset blir för trångt längre fram. Något man inte alltid tänker på är att det ska finnas ett utrymme man kan använda som förråd. Hittar man något hus som man fastnar för kan det vara bra att innan göra en snabb överblick över hur mycket grejer man har i nuvarande boendet och hur mycket man behöver ha plats för i nästa. 


Hitta ditt nya drömboende

Hemnet

Hemnet är Sveriges största bostadssajt och det är troligtvis där de flesta hittar sina bostäder. På hemsidan kan du enkelt filtrera i resultaten och anpassa din sökning efter dina önskemål. Det kommer dagligen ut nya annonser och all information om bostaden finns tillgänglig att läsa. Vill du se över marknaden ytterligare är det bra att göra en genomsökning på andra hemsidor också. 

– Blocket bostad

Blocket har en egen kategori som kallas Blocket bostad. Där lägger fastighetsbyråer upp annonser men även många privatpersoner. Ibland vill folk göra en intressekoll och se om det finns någon som skulle vara intresserade av att köpa hus, har du tur kan du hitta ditt drömhus på just det sättet. 

Fastighetsbyråer

Glöm inte att hålla koll på fastighetsbyråernas hemsidor också. Ofta lägger de upp objekt som är påväg ut på marknaden men som inte lagts ut till försäljning än. Hittar du ett sådant objekt har du chansen att vara först som intressent och kontakta fastighetsbyrån innan den kommit ut på hemnet. 

– Facebook

Det har på senare tid blivit populärt att annonsera bostäder genom Facebook. Många lägger ut annons och tar hjälp av en mäklare efteråt som hjälper er genom hela affären och ser till så allt går rätt till. 

Checka läget

Har man hittat ett objekt är det en bra ide att kolla av området innan man bestämmer sig. Närhet till affärer, skolor, kollektivtrafik är något som kan vara viktigt och avgörande för om man kan bo där eller inte. Ligger bostaden ute på hemnet brukar det ofta stå i annonsen, om inte, slå upp adressen på google maps. Förutom närliggande affärer och dylikt kan du även få fram en satellitbild av huset och tomten om du vill kika lite extra på ditt eventuella drömboende. 

Bud innan visning

I många fall är säljare ivriga till att sälja sin bostad. Ser man ett hus som man är intresserad av är det smart att kontakta mäklaren omedelbart och inte vänta på att få gå på en visning. Säljare går ofta med på en privat visning och är man våghalsig nog och känner att man har hamnat helt rätt  kan man lägga ett bud på bostaden och fråga om man kan få köpa huset innan det går till budgivning. Var inte rädd för att lyfta på luren och fråga.


3. Gå på visningar

Du är nu ett steg närmare att hitta ditt drömhus. Det är dags att gå på visning! 

Fråga på!

När du går på en visning är det viktigt att du frågar om ALLT. Var inte rädd för att verka jobbig, mäklaren anordnar visningen av en anledning och det är att eventuella köpare ska få all info de behöver och bli mer säkra i sitt beslut om att köpa eller inte. Åter igen, fråga fråga fråga! Du vill inte ha några tvivel eller frågetecken om du väl bestämmer dig för att köpa ett hus.


Objektsbeskrivning

Kolla igenom objektsbeskrivningen för huset noggrant. Läs igenom energideklarationen, besiktningsprotokollet och se över om huset har några problem som behöver åtgärdas. Om det finns det saker som behöver fixas, glöm då inte att gå tillbaka till budgeten, gör en överslagsräkning på vad dessa åtgärder kommer att kosta och stäm av, finns det plats för renoveringar eller inte?


Undersökningsplikt

Som köpare har man något som heter undersökningsplikt. Undersökningsplikten innebär att man måste undersöka en bostad innan köp. Du som köpare har alltså ansvar för att undersöka bostaden och uppmärksamma fel om det är sådana fel som borde upptäckas vid en undersökning. Exempel, skulle du upptäcka en synbar fuktskada i huset efter att du flyttat in i villan står du som köpare ansvarig och kan inte få ersättning för denna skada. 

Då denna undersökningen är såpass viktig och kan stå en dyrt om den inte utförs ordentligt är det vanligt att man som köpare anlitar en fackman som hjälper en att genomföra undersökningen. 

Tips för dig som ska köpa hus är att inte anlita en besiktningsman som mäklaren rekommenderar. Det bästa för dig som köpare är att anlita någon som är helt oberoende. Ofta kan det vara så att säljaren redan gjort en besiktning och menar på att det inte behövs en till besiktning från köparens sida, vid dessa fall är det bra att komma ihåg att trots att en besiktning är utförd har du som köpare ändå undersökningsplikt. Skulle det vara så att något synligt fel har missats eller bortsetts från vid den tidigare besiktningen har du som köpare fortfarande ansvar att undersöka bostaden och kommer få stå för ersättningen om fel skulle upptäckas efter köp. 


Hävningsklausul

Blir köpet av huset hastigt och man inte hinner göra en undersökning kan man se till att en hävningsklausul finns i köpekontraktet. I en klausul kan det exempelvis stå att man som köpare har rätt till att undersöka huset efter signerat kontrakt. Om något fel skulle upptäckas vid denna undersökning har köparen rätt att häva köpet utan kostnad samt att handpenningen ska betalas åter. Viktigt är att klausulen är skrivet öppen nog, alltså att det står att köparen har rätt att häva köpet utan förhållningar och utan särskild anledning. 


4. Budgivning vid husköp

Har ni bestämt er för en bostad som ni är villiga att buda på. Då kan ni förvänta er att hamna i en budgivning. En budgivning är både spännande och påfrestande och kan vara till ens fördel eller nackdel. 

Hur högt?

Något som är bra att bestämma sig för innan man ger sig in i en budgivning är vilken taksumma man har. Stäm av med budgeten. Hur mycket pengar är jag villig att lägga på det här boendet? En budgivning kan lätt bli hetsig. Då är det är viktigt att inte låta hästarna skena och lägga ett för högt bud som inte är hållbart för ekonomin. 


Bud

Tänk på att det inte är alltid det högsta budet som vinner. Är säljaren väldigt benägen om att få flytta ut ur sitt hus så fort som möjligt och man som köpare kan flytta in omgående kan det vara en sådan punkt som får säljaren att acceptera ett lägre bud. Fråga mäklaren om säljaren har några önskemål liknande detta och har man något att erbjuda är det bra att nämna det då. 

Det är inte förrän ett köpekontrakt är påskrivet som ett bud är bindande och affären är igång. När  som helst innan det kan man som köpare eller säljare dra sig ur och avbryta.

Tänk på!


Vid det här laget borde man vara igång med eller helst till och med vara klar med att sälja sin nuvarande bostad om man har någon man behöver sälja av. Många banker kräver att den nuvarande bostaden ska vara såld innan man kan få igenom ett bolån och få köpa ett nytt hus.

5. Vad gör man efter vunnen budgivning?

Är budgivningen vunnen och man har bestämt sig för att här vill jag bo, är det dags att seal the deal som man säger på engelska, att genomföra affären!

Kontakta din bank

Då var det dags att kontakta banken man skaffat lånelöfte hos och boka ett möte. På mötet går man bland annat igenom bolånet som ska läggas upp och vilka alternativ man har när man ska köpa hus. 


Handpenning/handpenningslån

Vid köp av huset ska en handpenning på 10 % av priset betalas till ett konto som mäklaren tillhandahåller. Denna handpenning ska betalas med pengar som inte kommer från det bolån man då tagit för bostaden. Har man inte sparade pengar som räcker till kan man ta något som heter handpenningslån. Ett handpenningslån är precis som vad det låter som. Ett tillfälligt lån för att betala handpenningen till ditt nya boende. Räntan skiljer som som vanligt mellan banker men ett lån utan säkerhet som detta är har en högre ränta än ett bolån. Jämför lånets ränta och villkor hos olika banker precis som man normalt gör med alla andra typer av lån. 

Försäkring

Glöm inte att teckna en försäkring! Förutom en hemförsäkring som behövs för alla typer av bostäder behöver man även en villaförsäkring. Dessa slås ibland ihop och kallas villahemförsäkring. Men det är skillnad på försäkring och försäkring. Det skiljer väldigt ofta i pris på försäkring hos olika försäkringsbolag. Många bolag erbjuder samlingsrabatt som varierar men det bästa är att jämföra försäkringar för att hitta den bästa och billigaste för just dig. Man kan spara en hel del pengar per år på det. 

Dolda fel efter köp

Upptäcker man ett fel i sin nyköpta drömbostad som kan räknas som ett dolt fel är det viktigt att rapportera detta. Kontakta i första hand säljaren. Löser man det inte kan man därefter kontakta sitt försäkringsbolag och se om man kan få hjälp där. Gäller det en reparation som innebär en stor kostnad kan man överväga om det är värt att anlita en advokat och ta ärendet till domstol. Kom dock ihåg att det är en lång process som kan bli dyr. Är man inte helt säker på att felet kommer att stämplas som ett dolt fel är det ett riskfyllt alternativ.

6. Husköpet har gått igenom!

Har du tagit dig igenom alla dessa stadium står du förmodligen på trappsteget påväg in i ditt nyköpta hus.

När nu allt är spikat och klart, köpekontraktet är påskrivet, pengarna är överförda och nycklarna är överlåtna är det dags att flytta in i din drömbostad. 

Att köpa hus är inte billigt och man behöver planera ekonomin noggrant för att få det att gå ihop, så vi har skrivit en guide som handlar om den ekonomiska biten som du behöver tänka på vid köp av bostad.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *