Ta körkort: detta behöver du veta!

105
0
elev övningskör med handledare

Ska du ta körkort? Att slippa springa till bussen eller tåget mer, kunna åka vart du vill när du vill, ta en roadtrip med vännerna – äntligen! Att ta körkort är ett mål de flesta av oss har i livet. Det ger oss frihet, flexibilitet och ökar jobbchanser då många jobb kräver att man har just ett körkort. För att ta ett körkort är det först ett par steg man måste gå igenom. B-körkort är det allra vanligaste körkortet. Detta gäller för personbil och lätt lastbil. Det finns även en hel del andra sorters körkort man kan ta.

Det finns två huvudmoment du behöver ta dig igenom för att ta ett körkort. De är kunskapsprovet och körprovet

Kunskapsprov

Ett kunskapsprov är precis som det låter. Ett prov på din kunskap inom trafiken. Det finns hur många olika tester som helst på nätet som man kan ta del av. Något du behöver för att klara dessa tester och provet är en bok som heter just ”Körkortsboken”. Ett kunskapsprov består av 65 frågor. Dessa ska du besvara på 50 minuter och för att få godkänt behöver du ha rätt på 80% av frågorna (52 av 65)

Övningsköra på trafikskola

Efter du fått ditt körkortstillstånd är det dags att börja övningsköra. Från och med att du fyllt 16 år får du övningsköra med personbil. På en trafikskola får du en lärare som du övningskör med och som hjälper dig genom processen. En lektion i övningskörning ligger på ca 500kr (varierar beroende på vilken trafikskola och stad) och varar i ungefär 40 minuter. 

Övningsköra med handledare

Att endast övningsköra på trafikskolan kan bli dyrt. Ett alternativ är då att övningsköra privat. Vill man övningsköra hemma behöver du som elev och den du väljer som handledare gå en handledarutbildning, även kallad handledarkurs eller introduktionsutbildning. För att få agera handledare behöver man 

  • Fyllt 24 år
  • Ha gått en handledarutbildning under de senaste fem åren
  • Ha ett giltigt körkort (Svenskt eller från ett annat EES-land). Haft behörighet för fordonet man ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren

I samarbete med Trafiko.se
En handledarutbildning är giltig i 5 år efter den är avklarad. Vill du gå utbildningen kan du kontakta en trafikskola, du kan även boka handledarkurs direkt i mobilen på Trafiko.se.

Körprov

Ett körprov (även kallat uppkörning) har man för att se så att du kan hantera ett fordon i trafiken och köra på ett säkert sätt. Du ska då tillämpa dina kunskaper du lärt dig både från teorin du läst och dina körlektioner i praktiken. Körprovet och kunskapsprovet görs på samma dag. Du börjar med kunskapsprovet, efter det gör du körprovet. Körprovet görs oberoende av om du blev godkänd på ditt kunskapsprov eller inte. 

Visste du att?
Det finns något som heter körkortslån. Körkort kostar som många vet en hel del pengar. Är du arbetslös kan du om du uppfyller vissa villkor få ta ett lån från CSN för att kunna ta ett B-körkort.

Olika körkort har olika utbildningar, kolla upp vad som gäller för just det körkortet du vill ta. För att ta ett B-körkort behöver man uppfylla en del krav. Nedan kan du läsa kraven och vad de innebär.

Vad krävs för att ta ett B-körkort?

– Giltigt körkortstillstånd.

För att få göra körkortsprov och övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Detta kan man ansöka om direkt på transportstyrelsens hemsida. Utifrån dina personliga och medicinska krav prövas din ansökan. Du kan läsa mer specifikt om kraven på transportstyrelsens hemsida. 

– Bosatt i Sverige

Du behöver vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader.


– Fyllt 18 år

För att få ta ett körkort i Sverige behöver du ha fyllt 18 år.


– Riskutbildning

Du har en godkänd riskutbildning. Riskutbildningen har två delar.  I ena delen av utbildningen får du information om alkohol och droger, trötthet och andra riskabla beteenden i trafiken. I den andra får du ta del av information gällande hastighet, säkerhet, körning på olika väglag och i olika väderförhållanden. Du får även göra något som heter halkbana. På en halkbana får du köra på halt underlag och, du ska då lära dig hur du hanterar riskfyllda situationer. 

– Kunskapsprov och körprov (uppkörning)

Du ska ha godkänt på båda dessa prov för att få ett B-körkort.


– Endast svenskt körkort

Du kan inte ha ett körkort från ett annat EES-land. Har du det kan du då byta ut det körkortet mot ett svenskt.

Prövotid

När du uppfyllt dessa krav har du ditt körkort i handen. Håll hårt i det och glöm då inte att du i två år efter tagit körkortet har något som heter prövotid. Blir ditt körkort indraget (kan vara av t.ex. fortkörning eller annat) måste du göra om körprovet för att få tillbaka ditt körkort, och det vill man ju undvika. Lycka till med körkortet och kör försiktigt!

Dags att utnyttja ditt körkort till fullo? En ny bil låter väl bra. Något som blivit populärt det senaste är leasing. Var bara noga med att läsa på om villkoren innan du leasar en bil. Vi har skrivit en guide till vad du ska tänka på innan du leasar bil privat för att göra det lättare för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *