kvinna som går med kabinväska

Guide: Godkända mått & storlekar för kabinväska 2020

När flygbolagen stramar åt sina regler om både övervikt och bagagemått, så lönar det sig att investera i en kabinväska som garanterar det rätta måttet, så att du inte står på flygplatsen och riskerar att inte komma vidare. Under en lång tid hade kabinväskan inte den betydelsen som den har idag, i och med att nutidens flygbolag blir allt striktare vad gäller det incheckade bagaget. Det hela har resulterat i att flygbolagen slopar avgifterna för incheckat bagage och ersätter det med carry-on.

Olika flygbolag accepterar olika mått på passagerarnas handbagage, även om det i grova drag bara rör sig om någon centimeter hit och dit. I den här artikeln vill vi lista vanliga och godkända storlekar för kabinväskor så att du inte köper grisen i säcken nästa gång du ger dig ut och införskaffar en ny väska.

Standardmått på kabinväska

Enligt standard IATA, som är en gemensam överenskommelse flygbolagen emellan, får en kabinväska inte överskrida måtten 56 cm x 45 cm x 25 cm. Dock envisas somliga flygbolag med att uppdatera sina egna regler och förändra siffrorna för att göra kabinväskans storlek mindre. Om man sammanställer de största flygbolagen och ser till deras restriktioner, så brukar skillnaden ligga på 1-10 cm i något av måtten höjd, djup eller bredd. Här nedan ska vi lista de mest trafikerade flygbolagen och deras krav på mått för kabinväskor.

FlygbolagTillåtet mått på kabinväskaTillåten vikt
Air France55 x 35 x 25 cm12 kg
Thomas Cook55 x 40 x 20 cm6k
Easyjet56 x 45 x 25 cmInga restriktioner för vikt
SAS55 x 40 x 23 cm8 kg
Norwegian55 x 40 x 23 cm10 kg
Lufthansa55 x 40 x 23 cm8 kg
British Airways56 x 45 x 25 cm23 kg
American Airlines56 x 36 x 23 cm18kg
KLM56 x 35 x 25 cm12 kg
Qatar Airways50 x 37 x 25 cm7 kg
Emirates Airlines55 x 38 x 20 cm7 kg
Turkish Airlines55 x 40 x 23 cm8 kg
Ryanair(gratis)40 x 20 x 25 cmhandväska/datorväska
Ryanair(10-12€)55 x 40 x 20 cm10 kg (tillkommer avgift)

Vid studerande av måtten ovan kan man se att Ryanair och Quatar Airways är de flygbolag som inför de strängaste reglerna för mått på kabinväska, medans Easyjet och British Airways är betydligt mer generösa och håller sig till den överenskomna standarden. En vanlig storlek på kabinväska hos flera flygbolag, är annars 55 x 40 x 23 cm, vilket emellertid är en reducerad version av den standard som nämnts ovan.

Utstående delar – fickor, handtag m.m

Det är viktigt att vara uppmärksam på att kabinväskans storlek och mått innefattar utstående ting som medföljer väskan. Vi talar då om påsydda fickor, handtag, hjul och eventuellt annat krimskrams som resenären må ha personifierat sin trolleyväska med. Detta är viktigt att ha i åtanke när man packar sin kabinväska så att storleken helt plötsligt inte faller inom angivet mått längre.

Flygbolagens ord är din lag

Trots att en standard på kabinväskans storlek har upprättats, så är det fortfarande flygbolagens sak att avgöra mått- och viktbegränsningar för sina passagerares bagage. Det går således inte att argumentera om ditt handbagage skulle överstiga respektive flygbolags egna regler, bara för att väskan tydligt faller inom givna ramar för IATA-standarden. Följaktligen bör du alltså läsa på om ditt flygbolags bestämmelser innan du ställer dig i kön till säkerhetskontrollen.

Vikten på kabinväskor

Förutom de nitiska måtten på kabinväskor, så får man heller inte glömma bort att handbagagets vikt är avgörande. Denna vikt är också föremål för ihärdig förändring och kan sträcka sig från 5 kg (Novair) till hela 23 kg (British Airways). Dock är den vanligaste vikten 8-12 kg.

Personlig tillhörighet eller inte?

Hos vissa flygbolag går det jämsides med kabinväskan att medtaga en personlig tillhörighet såsom en handväska. Dock kan restriktionerna vara olika även här, och avser handbagaget endast ett föremål som väskan själv, så får du helt enkelt foga dig i att klämma ned din handväska i kabinväskan.

Vill du vara på den säkra sidan – köp en aning mindre kabinväska

Många flygbolag följer standard-måtten på kabinväskor, men det är långt ifrån alla. Vill du således vara säker på att inte ta några risker när du flyger i framtiden, så bör du köpa en kabinväska med en mindre storlek – 55 x 40 x 20 cm eller 55 x 35 x 25 cm.

Ryanair

Ryanair tillåter passagerare att endast ta med en liten väska som måste passa under sätet framför dig. Vill du ta med en kabinväska i storlek 55 x 40 x 20cm, upp till 10kg, tillkommer det en kostnad på 10-12€. Mer om Ryanairs regler kan du läsa här.

Snygga kabinväskor som håller måttet

vit/brun kabinväska från Delsey Paris

Delsey Paris Chatelet Air – 55x40x20
En lyxig, exklusiv kabinväska från Delsey Paris som sticker ut från mängden med sin design. Den är utrustad med TSA-lås, dubbla hjul och tillhörande skopåse, tvättpåse samt flertalet blixtlåsfack.

Den här snygga kabinväskan från Delsey Paris finns hos Åhlens för 2799:-.

svart kabinväska från american tourister

American Tourister Summer Splash – 55x40x20 cm

Fin kabinväska från American Tourister. Ett självklart val för dig som vill ha en kabinväska som både är stryktålig och finns i olika färger. Med fyra styckna dubbla hjul gör denna kabinväska det enklare att röra dig framåt i kön till din gate.

Denna kabinväska kan du hitta för 999:- på väskan.com