Sälja bil: Privat eller Bilhandlare

324
0
en man sälja bil och lämnar över en bilnyckel

Är det dags att sälja bilen? I Sverige säljs det upp mot 400 000 bilar per år. Det finns olika sätt att sälja sin bil, antingen privat eller via bilhandlare. Många drar sig för att lägga upp en annons på blocket eller liknande eftersom det innebär många samtal och meddelanden från prutande intressenter och lämnar istället in bilen hos en bilhandlare, det smidiga alternativet. Däremot kan det vara fördelaktigt rent pengamässigt att sälja bilen privat.

Nedan radar vi upp olika sätt att sälja bil med fördelar och nackdelar och även hur du går tillväga för att sälja din bil, steg för steg.

Vad är din bil värd? Värdera lätt på internet.

Det finns flertal kostnadsfria tjänster på nätet där du enkelt kan skriva in ditt registreringsnummer och få en värdering på din bil. Exempel på sidor som har denna tjänst är:


Sätta pris på bilen

Det händer dock att det din bil är värd inte är det du kan sälja bilen för. För att se vad du faktiskt kan få ut i pengar av din bil är det bäst att titta igenom blocket efter liknande bilar och se vad för pris de ligger ute för. Glöm inte att ta hänsyn till bl.a. ålder, miltal och utrustning när du jämför. Värt att tänka på är att inte överskatta värdet på bilen. Billiga bilar är det som säljs, de bilar som ligger kvar på blocket ligger ofta kvar av den anledningen att folk tycker det är för dyrt. Tänk dock på att räkna med en viss prutförmån på priset då detta oftast blir aktuellt.


Besikta och serva bilen

Ska du sälja din bil är det bra att besikta och serva bilen om det är tid för det. Har du småskador i och på bilen, se till att laga och fixa dessa innan du annonserar ut din bil. Exempel på detta är stenskott. Oftast täcker försäkringen dessa. Du kommer få betala självrisken men har du ett stort/flera stenskott kan det vara värt. Glöm inte att kika i serviceboken och se till att den är ifylld.


Städa din bil

När du ska sälja bilen är det nödvändigt att rensa ur bilen på alla tillhörigheter. Töm alla fack och stolsfickor. Glöm inte att titta i springan mellan sätet och mittenfacket på bilen, det händer alltför ofta att småsaker ramlar ur fickan och hamnar där. Dammsug, tvätta och om du har möjlighet, putsa och polera lacken. 


Dokument och tillbehör inför försäljning av din bil 

Ta fram bilens dokument och tillbehör. Registreringsbevis, protokoll från bilprovningen, instruktionsbok, samtliga reservnycklar, dragkrok och ev. extra däck även fakturor från exempelvis lagningar är bra att visa upp vid försäljningen. 


Annonsering av din bil

När du checkat av föregående steg är det dags att lägga ut bilen till försäljning. Som nämnt tidigare finns det många olika plattformar där du kan annonsera ut din bil. Men den stora frågan du behöver komma underfund med är om du vill annonsera privat eller genom en bilhandlare.

Något som gäller vare sig du säljer privat eller hos bilhandlare är att du som säljare behöver lämna korrekta uppgifter om bilen. Har bilen ett allvarligt fel som inte är synligt och du inte nämner det kan en köpare stämma dig, begära ut skadestånd eller häva köpet. Något man alltid ska göra vid försäljning är att uppmuntra köparen till att själv ta en noggrann titt på bilen innan köpet går igenom. Är det något fel på bilen som köparen borde sett vid undersökningen tidigare men som upptäcks efter köpet, är det köparens ansvar och inte ditt. 


Sälja din bil privat

Det finns en rad olika sidor där du kan annonsera din bil. Här är de mest populära:

– Blocket

Den vanligaste plattformarna för att lägga ut bil till försäljning privat är Blocket. Hemsidan har ca 5 miljoner besökare per vecka så du kan vara säker på att din annons kommer synas av någon som är intresserad. 
Vill du annonsera din bil på blocket kostar det 159kr. Var noga med att skriva rätt produktbeskrivning från början. När din annons har godkänts och är upplagd behöver du betala en avgift för att kunna redigera annonsen.

Pris per annons: 159 kr

Blocket begagnatförsäkring
Något som skiljer blocket från andra hemsidor är att de har något som heter Blocket Begagnatförsäkring. Det är en försäkring du som säljare tecknar och är en trygghet både för dig som säljer och för köparen. Denna försäkring skyddar mot oförutsedda fel på bilen när det gäller

    • Motor
    • Växellåda
    • Airbags

Efter att ett köp gått igenom och ägarbyte har skett börjar försäkringen gälla automatiskt i 6 månader. (Notera att du behöver ha en vanlig bilförsäkring också)
Du som köpt en bil med blocket begagnatförsäkring får även 10% rabatt på bilförsäkringar hos If försäkringsbolag. 

Om något fel uppstår med bilen efter köpet har du som säljare inget ansvar utan köparen vänder sig då direkt till sitt försäkringsbolag. 

Priset för Blocket Begagnatförsäkring är 690 kr, detta tecknas av du som säljer bilen men betalas endast om bilen blir såld. Den går endast att köpa till på bilar som är yngre än 15 år och har gått under 20 000 mil.


– Wayke

En sida som endast har bil annonser. Wayke tar ut en avgift på 29 kr per annons. Här får du redigera din annons hur många gånger du vill utan extra kostnad. 

Pris per annons: 29 kr

– Facebook Marketplace

En relativt ny funktion som Facebook lanserat är Marketplace. Fungerar som vilken annonssida som helst. Det är gratis att lägga upp annons men däremot finns det inga försäkringar eller övriga funktioner. Då detta försäljningssätt inte är lika etablerat som tidigare alternativ för att sälja bil kan en annons här ses som oseriös och avskräcka köpare eftersom det är en såpass stor affär. Dock värt att prova då det kan vara någon bekant till dig som är intresserad av att köpa just din bil. För att kunna annonsera behöver ha du ett Facebook konto.

Pris per annons: Gratis

– Bilgaraget.se

Ännu en hemsida som endast innehåller annonser på bilar. Just nu finns ca 12 000 annonser på hemsidan (jämfört med blocket som i nuläget har 118 000) därför har inte hemsidan lika stor räckvidd som blocket. Det är gratis att annonsera och du får redigera i din annons utan kostnad.

Pris per annons: Gratis


Kontakt med köpare

När du säljer bilen privat behöver du vara anträffbar och du kan förvänta dig en hel del mail och telefonsamtal. Det är något du slipper när du lämnar in din bil hos en bilhandlare, men har du tid och möjlighet till att besvara alla kan du tjäna på det då en bilhandlare tar en förmedlingsavgift. Du behöver även vara beredd på att de allra flesta som kontaktar dig kommer vilja pruta så ha färdigt i åtanke vad du är villig att ge som sista försäljningspris så du inte blir ställd i telefonen när någon prutar. 


Provkörning av bilen

De allra flesta som ska köpa bil vill ta en titt på den och även provköra innan de kan ta ett köpbeslut. Ett möte med en potentiell köpare är bra för dig som säljare också. Be om namn och telefonnummer och kolla uppgifterna. Bestäm träff på en plats där du känner dig trygg, gärna en allmän plats med folk runt omkring. För att säkerställa att du träffar rätt person är det alltid en bra ide att be köparen att legitimera sig.

När den potentiella köparen ber om provkörning är det allra bäst att följa med i bilen. Beroende på vilket försäkringsbolag du har täcks inte förlust eller skador av din stöldförsäkring om du har lämnat över bilens nycklar. Har du inte möjlighet att följa med på provkörningen – ta köparens legitimation i pant.


Avtal/kontrakt när du säljer din bil

När det är dags att genomföra ett köp är det en bra idé att skriva ett avtal eller kontrakt. Skriver ni inget kommer köplagen att gälla. I kontraktet förtydligar ni skicket på objektet, pris och även vad som ska ingå i köpet. Detta gör det enkelt för båda parter att se exakt vad ni kommit överens om. Säljer du genom blocket erbjuder de gratis juridiskt giltiga köpekontrakt som ni signerar i mobilen eller datorn med mobilt bank-id. Här hittar du köpekontrakten. (https://www.blocket.se/security/mallar.htm)


Betalning för din bil

Det enklaste och säkraste sättet att ta betalt är genom Swish. Köparen kan då inte dra tillbaka pengarna i efterhand och de överförs direkt. Överstiger summan 150 000 kr kan man dock inte använda sig av swish.

Vid köp över 150 000 kr är det bättre att vända sig till banken. Du som säljare och köparen träffas då tillsammans på banken och gör en överföring därigenom.

Handlar det om stora summor vilket det ofta gör vid bilköp ska man helst undvika kontanter. 

Att göra betalningen genom en banköverföring på internet är inte att rekommendera. Det händer att bedragare uppger falsk identitet och avbryter överföringen precis efter köpet. Eftersom köparen har uppgett falsk identitet kan du inte få tag på personen och den har då kört iväg med din bil.


Ägarbyte av bilen

Sista steget i försäljningen är att genomföra ägarbytet. I Transportstyrelsens app kan du enkelt genomföra ägarbytet som då går igenom direkt. För att kunna göra detta behöver du ha skannat in bilen genom QR koden som du finner på ditt registreringsbevis.
Har du inte tillgång till appen kan du istället fylla i ägarbyteshandlingarna (den gula delen) och skicka in den via post till Transportstyrelsen. För att säkerställa att handlingarna verkligen skickas in är det bäst att du tillsammans med köparen postar det direkt. Tänk på att det tar ett par dagar innan ägarbytet går igenom. Tills det är du som ägare skyldig att betala skatt och parkeringsböter för bilen. 


~Kostnad privat försäljning:
– Annons på blocket 159 kr
– ev. Blocket försäkring  690 kr
___________________________________
Totalt: 849 kr

Fördelar med att sälja bilen privat

👍Lägre kostnad
👍Du får bättre betalt för bilen
👍Ofta snabbt och smidigt

Nackdelar
👎Risk att bli lurad
👎Du sköter allt administrativt själv
👎Tidskrävande
👎Du behöver skapa annons och ta bilder själv
Sälja bilen genom bilhandlare

Vill du slippa allt jobb och överlåta hela säljprocessen åt någon annan är det bästa alternativet för dig att lämna in bilen hos en bilhandlare. 

Smidigt och bekvämt att sälja sin bil

När du använder dig av en bilhandlare lämnar du endast över nycklar och dokumenten och låter dem sköta resten. Du behöver inte tänka på pappersarbete, provkörningar eller avtal. Bilhandlarna tar hand om allt. I många fall behöver du inte ens tänka på ägarbytet utan bilhandlaren sköter det också. Förutom allt nämnt tidigare ingår ofta tvätt och städning av bilen.


Oseriösa företag

Glöm inte att det faktiskt finns oärliga och oseriösa bilhandlare. Man kan lätt tänka att eftersom det är ett registrerat företag är det automatiskt trovärdigt men så är inte alltid fallet. Innan du använder dig av en bilhandlare för att sälja din bil är det bra att kolla upp recensioner som företaget mottagit. Är det många som har varit missnöjda med sin bilaffär är det stor chans att du kommer få en likadan upplevelse.
Då du slipper praktiskt taget allt arbete gällande bilaffären kommer det att kosta därefter. Bilhandlare tar en provision på bilen när den blir såld. Provisionen varierar beroende på priset som bilen säljs för.
Här är ett exempel på provision från en bilhandlare


Försäljningspris                             Provision
<100 000 kr                                    10% dock lägst 6595 kr och högst 9 999 kr
100 000 – 499 999 kr                   5% dock lägst 10 000 kr och högst 15 000 kr
>500 000                                       Fast provision på 20 000 kr


Inbyte av din bil

Säljer du din bil med avsikt att köpa en ny bil kan du istället byta in din bil direkt hos bilhandlaren och lägga eventuell mellanskillnad till din nya bil. Smidigt för dig som hittar en bil du vill ha hos samma bilhandlare, däremot blir det oftast en dålig affär ekonomiskt sett. Inbytesvärdet är ca 20-30 procent lägre än vad försäljningspriset hade varit på en bil om du sålt den. 


~ Kostnad genom bilhandlare (ex. bil som säljs för 150 000 kr)
– Bilhandlares provision 10 000kr
___________________________________
Totalt: 10 000kr


Fördelar med försäljning via handlare

👍Bekvämt
👍Smidigt
👍Minimalt arbete krävs av dig
👍Säkert och tryggt (oftast)

Nackdelar
👎Dyrt
👎Risk att råka ut för oseriösa företag
👎Lägre vinst
👎Du kan behöva ha den på deras lager


Så summa summarum. Det som avgör om du vill sälja bilen privat eller genom bilhandlare är hur mycket tid du är villig att lägga ner på bilaffären och om de pengarna du sparar på att göra arbetet själv är värt för dig – eller inte. 

I vilket fall gäller det att vara noggrann i sin förundersökning vare sig du väljer att sälja bilen privat eller genom bilhandlare. Allt för att säkerställa att du inte blir lurad och att du får en så lyckad bilaffär som möjligt!

Lycka till med försäljningen!

Förresten, funderar du på att köpa hus? Vi har en guide på vad du ska tänka på vid ditt husköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *