Hemförsäkring för hyresrätt – detta bör du veta

4
0
hemförsäkring för hyresrätt

För att skydda både ditt hem och dina ägodelar är det väsentligt att du har en hemförsäkring. Skulle du ha otur och råka ut för stöld eller skador har du möjlighet att få ersättning, om du har tecknat en hemförsäkring. Oavsett om du äger ditt hem och bor i en villa, bostadsrätt eller om du hyr ditt boende, är det viktigt att du har denna försäkring. Bor du i en hyresrätt är det viktigt att du har en hemförsäkring som är anpassad för dig som hyr och som innefattar rätt saker.

Skydda dig och dina ägodelar när du hyr ett boende

En hemförsäkring skyddar dig och dina ägodelar mot skador och stölder, inklusive elektronik, möbler, kläder och annat som du har i din bostad. Syftet med en hemförsäkring är att säkerställa att du får hjälp ekonomiskt om olyckan skulle vara framme. Utan en hemförsäkring riskerar du att behöva betala för reparationer eller ersättning för stulna föremål själv, vilket kan bli en stor ekonomisk börda. Det är viktigt att du har denna försäkring tecknad oavsett om du har ett förstahandskontrakt eller om du hyr din bostad i andra hand.

Vem ansvarar för vad i en hyresrätt?

Om du hyr ditt boende räcker det att du har tecknat en hemförsäkring för hyresrätt eftersom det är din hyresvärd som har ansvar för helheten och förvaltningen av fastigheten. Går något sönder i ytskiktet eller i den fasta inredningen, till exempel badrum, kök, golv eller väggar, är det din hyresvärd som ska ansvara för det samt stå för eventuell kostnad för reparation eller renovering.

Det ingår i din hemförsäkring

En grundläggande hemförsäkring för hyresrätt täcker vanligtvis skador på dina ägodelar orsakade av brand, inbrott, vattenläckage, stormskador och andra liknande händelser. En mer omfattande försäkring kan även täcka skador på din bostad, inklusive reparationer av tak, väggar och golv. I en hemförsäkring ingår det i allmänhet även en reseförsäkring samt en ansvarsförsäkring. En reseförsäkring är utmärkt för dig som vill ha ett bra skydd för om något skulle inträffa när du är på resande fot. Den täcker kostnader som uppstår vid akut sjukdom eller olyckor när du är utomlands. Ansvarsförsäkringen, eller ansvarsskydd som det också kallas, skyddar dig om någon skulle skada sig i din bostad. den gäller även om du orsakar skador på någon annans egendom. En hemförsäkring som är anpassad för dig som hyr din bostad ger även hjälp i form av personligt rättsskydd. Det är bra att ha tillgång till om du skulle hamna i en juridisk tvist med din hyresvärd. Det finns även flera olika tillägg du kan lägga till i din försäkring, bland annat drulleförsäkring och småbåtsförsäkring.

Alla i boendet omfattas av försäkringen

En hemförsäkring omfattar normalt sett alla personer som bor och är skrivna på bostaden. Bor du ihop med någon i en hyresrätt behöver ni inte ha varsin försäkring. Det räcker det alltså att en av er har en hemförsäkring tecknad. Det är dock viktigt att alla som bor i hemmet och som står skrivna på adressen, även står med i försäkringsbrevet för att det ska gälla.

Jämför försäkringsbolagen för bäst pris

Priset på en hemförsäkring för hyresrätt varierar beroende på olika faktorer, som exempelvis försäkringsbolag, försäkringssumma och val av tillval. Har du flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan du dessutom få något som heter samlingsrabatt. Det är bra att jämföra de olika försäkringsbolagen. Det gör att du kan hitta den hemförsäkring som passar dig bäst och som är mest kostnadseffektiv. I genomsnitt kan en hemförsäkring för hyresrätt kosta mellan 1000 och 3000 kronor per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *