7 viktiga saker att tänka på när du ska bygga pool

247
0
solglasögon vid pool

Att sitta en varm sommardag i en solstol vid poolen med en kall dryck i handen och bara njuta – låter som rena drömmen eller hur? Du behöver faktiskt inte åka till ett hotell för att få denna lyxen. Allt fler hushåll i Sverige väljer att bygga en pool hemma. Det finns en hel del saker att bestämma och planera för vid ett poolbygge. Nedan listar vi viktiga saker att tänka på när du ska bygga pool.

1. Budget

Beroende på vilken typ av pool du ska bygga och hur mycket arbete du behöver göra omkring kommer det att kosta olika mycket. Ska du göra det själv eller ska du anlita någon? Planera vad som behöver göras och vad som ska köpas och skapa en budget. Har du bestämt dig för att låta någon annan göra arbetet är det bäst att ta in offerter från olika företag och jämföra. Räkna med hela poolbygget och inte bara själva poolpaketet. Kom ihåg att ha en buffert för om något får snett och räkna gärna också i överkant för att försäkra dig om att du har råd. Man vill inte stå där med en halvfärdig pool och inga pengar kvar till bygget. 


2. Pooltyp

Det finns väldigt många olika sorters pooler. Det finns pooler som man gräver ner, alltså markpooler vilket är det vanligaste och det finns ovanjordspooler som man hör på namnet, står ovan jord. Du kan även välja att bygga och installera en spatunna. När du valt vilken typ av pool du vill bygga är det dags att gå vidare och välja form, material och storlek. Detta är bara några av detaljerna du behöver bestämma. 


3. Plats och omgivning 

När du väljer vart du ska bygga poolen, välj gärna en plats med kvällssol och där det ofta är vindstilla om du har något sådant ställe. Tänk även på vad det är för underlag där du vill bygga poolen. Kommer det exempelvis krävas sprängning för att bygga poolen där du vill – glöm då inte att räkna in detta i budgeten. Har man svårt att bestämma sig för vart man vill placera poolen kan man ta hjälp av en trädgårdsarkitekt som kan hjälpa till. 


4. Säkerhet

Ska du bygga en pool som är djupare än 20 centimeter (vilket man allra oftast gör) är det lag på att du behöver ha ett skydd för att barn och djur inte ska kunna ramla ner i poolen och drunkna. Skyddet kan vara i form av ett pooltäcke, detta ska då klara att ett barn går på täcket utan att gå sönder. Du kan även sätta upp ett staket runt poolen. Staketet måste vara minst 90cm högt och ska ej gå att krypa under eller klättra över. Ska du ha en grind in till poolen behöver denna ha ett lås. 


5. Tillstånd

Bygglov

Ska du bygga en pool behöver du oftast inte ett bygglov. Ska du däremot bygga en altan, ett pooltak eller ett plank runt poolen kan du behöva ansöka om ett bygglov beroende på storlek på altan eller höjd på planket. 

Marklov

Ett marklov kan du behöva ansöka om om ditt poolbygge kommer innebära en förändring av marknivån. 

Poolanmälan

Har du tänkt att ansluta din pool till det allmänna vatten- och avloppsnätet behöver du anmäla detta till din kommun. Detta är dock olika från kommun till kommun. Glöm inte att kolla upp hur det är i just den kommun du bygger i. 


6. Värme i poolen

Ska du ha värme i poolen och i så fall, hur ska den värmas upp?  Det populäraste är att använda sig av en poolväermepump. Man kan även använda sig av en solfångare men med en sådan kommer temperaturen i poolen att variera mycket mer beroende på hur vädret är. Har du ett hus med vedpanna eller bergvärmepump kan man installera en värmeväxlare för att föra över värmen till din pool. 


Visste du att?
Beroende på vad du tänkt göra i poolen finns det olika riktlinjer för hur varmt det ska vara.
– Små barn som inte rör sig mycket i poolen: > 32-33 grader
– Äldre barn som är aktiva: > 30-31 grader
– Motionssim: mellan 28-29 grader
– Svalka sig: mellan 30-33 grader


7. Skötsel av poolen

Att ta hand om poolen tar inte speciellt lång tid. Det viktiga är att man gör det kontinuerligt och inte låter det gå för lång tid mellan rengöringen. Tänk även på att planera för hur du ska ta hand om poolen över vintern. Har man en markpool kan man i vissa fall behålla vattnet i poolen över vintern. Glöm då inte att tömma pumpen, filter och ledningar så det inte finns vatten kvar som kan frysa och förstöra. I de flesta pooler du köper står det i bruksanvisningen hur du ska göra. Har du en ovanjordspool behöver du dock tömma poolen men du kan spara några decimeter vatten i botten. 


Detta är bara några av punkterna du behöver tänka på när du ska bygga pool. På Boverkets hemsida finns det fler regler och information om vad man behöver ta hänsyn till vid ett poolbygge.


När poolbygget är klart förstår vi om du inte vill lämna solstolen. Vi vet hur du kan tjäna pengar snabbt genom att jobba hemifrån så du kan njuta av din pool så mycket som möjligt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *