Checklista: Att ordna inför en begravning

100
0
tom bänk på en äng

Att förlora någon man håller kär är nog den tuffaste utmaningen vi tvingas möta i vårt liv. I en sådan situation behöver de flesta tid för att sörja och läka och det är inte lätt att hålla koll på allt som händer runtomkring. När det olyckliga inträffar är det ofta en hel del som behöver planeras och redas ut, framförallt inför en begravning.

Har någon i din närhet gått bort finns det så många saker att tänka på och det är omöjligt att hålla allt i huvudet. Som tur är finns det checklistor och en snabb sökning på nätet ger dig flera alternativ på hemsidor med massor av information som man kan läsa och ta del av. När du som anhörig väljer att själv ta hand om och ordna allt själv är det viktigt att verkligen läsa på så man inte missar något viktigt. 

Begravning

Kyrklig begravning

När man ska anordna en begravning är det mycket man som anhörig behöver planera. Ska begravningen hållas i en kyrka hjälper församlingen dig att ta hand om en del av begravningen. Nedan hittar ni en checklista på vad man som anhörig har ansvar för inför en kyrklig begravning.

Vad behöver man ordna inför en kyrklig begravning?

 • Kontakta en församling (präst, kyrkogårdsförvaltningen, kyrkomusiker)
 • Anmäla till skattemyndigheten (för intyg för ex. kremering och gravsättning)
 • Hitta en kista/urna
 • Anordna svepning och placering av kroppen i kista
 • Anordna transport från hemmet eller sjukhus till förvaring av den avlidne (ex. kyrka, krematorium)
 • Grav och gravsten
 • Skriva dödsannons
 • Beställa blommor
 • Bestämma musik som för ceremonin
 • Göra ett program
 • Anordna minnesstund efter akten 
 • Fixa och skicka ut tackkort 

Borgerlig begravning

Är man inte religös eller vill ha en mer personlig begravning kan man hålla en så kallad borgerlig begravning. Vid denna typ av begravning behöver man då inte hålla sig till den ordning som råder i en kyrka utan begravningen utformas precis efter sin egen önskan. Att hålla en borgerlig begravning behöver inte betyda att man inte är religös. Många väljer detta alternativ då man kan anpassa ceremonin och allt runtomkring till den avlidne. Eftersom man själv väljer hur begravningen ska hållas och se ut är det svårt att skapa en checklista för detta. 


Juridik

I vissa fall behöver de anhöriga till den avlidna juridisk hjälp. Det kan handla om t.ex. testamente, arvsrätt eller bodelningsavtal. Att ta hand om den juridiska delen utan hjälp eller kunskap inom ämnet kan vara väldigt svårt. För detta behöver de allra flesta anlita någon som kan hjälpa till när frågor uppstår. 


Begravningsbyrå

För många anhöriga kan det bli överväldigande att behöva tänka på allt detta och ta beslut mitt i en så svår period i livet, vilket är förståeligt. Det finns då företag som hjälper till genom hela processen vare sig det gäller begravning eller juridik. 

En begravningsbyrå är ett företag där man får hjälp med allt som behöver göras och tas hand om efter ett dödsfall. På de allra flesta byråer får du en personlig rådgivare med lång erfarenhet och bred lokalkännedom. En personlig rådgivare ger dig då svar på de frågor du har och hjälper dig med allt inom ämnet. 

Det finns många olika slags begravningsbyråer. Något som kan vara bra att göra när du ska välja vilken byrå du vill vända dig till är att kolla recensioner t.ex. på Trustpilot. Det är viktigt att du hittar en väletablerad begravningsbyrå som du känner kommer göra processen enklare för dig i denna svåra tid och inte tvärtom.

I samarbete med Lavendla
Letar du efter en begravningsbyrå i Uddevalla är Lavendla ett alternativ. Lavendla är en rikstäckande begravningsbyrå som då finns på väldigt många ställen runtom i landet och som hjälper dig med allt inom begravning och juridik. 

Ett dödsfall av en anhörig är något som alltid kommer att tära på en oavsett hur förberedd man tror att man är. Känner man sig vilsen när detta skett är det helt normalt. Om man inte vill eller orkar gå igenom processen själv finns det hjälp att få. Glöm inte att ta hand om varandra och aldrig ta varandra för givet. 

Till något mycket mer upplyftande, vill du resa medans du kan men känner att du inte riktigt har råd? Då har vi tipsen till hur man kan tjäna pengar utomlands och samtidigt få ditt livs resa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *