Orsaker till torr luft

Torr luft inomhus: orsaker, effekter och lösningar

Känner du dig torr i halsen, hostig, har nariga läppar och har torr hud? Isåfall kan det vara så att du har torr luft inomhus som påverkar dig. Vi börjar närma oss vintertid vilket innebär att mer tid spenderas hemma och inomhus. Elementen är igång, värmepannor jobbar på som bara den, visst blir det varmt och skönt!
Men det innebär också att luften i ditt hem blir torrare. 

Vad räknas som normal luftfuktighet inomhus?

Normal luftfuktighet i hemmen i Sverige ligger någonstans mellan 20-40%. Den rekommenderade fukthaltigheten i hemmet bör ligga på mellan 30-60%.

Funderar du då på om du kanske har torr luft hemma hos dig? Det kan man mäta själv genom att köpa ett instrument som heter hygrometer som finns bland annat på Netonnet. Så känner du att du går runt hemma och är torr i halsen och hostar kan det vara en bra ide att prova luftfuktigheten i ditt hem. 

Orsaker till torr luft inomhus

Luftfuktigheten regleras och ändras under året. Under sommarhålvåret i Sverige är luftfuktigheten inomhus tillräckligt hög naturligt och behöver inte befuktas av oss på något sätt. Däremot är det tvärtom under vinterhalvåret. Den perioden behöver vi faktiskt tillföra fukt till våra hem för att inomhusklimatet ska vara hälsosamt för oss.

Orsaken till att luften är så torr inomhus under vintern är därför att i kallt väder kan inte luften hålla lika mycket vattenånga som i varmt väder och all utrustning vi använder för att värma upp vårt hem: element, värmepanna, värmepump m.m. gör att luften blir torrare. Vi människor förlorar även mellan 20-25% mer vätska genom andning och genom huden under vintern än vad vi gör under sommaren.


Effekter torr luft har på oss

Förutom symtomen vi nämnde ovan, alltså torr hals, hosta, nariga läppar och torr hud kan torr luft även orsaka hes röst, känsliga och irriterade ögon och också göra att du har lättare för att bli förkyld, något man gärna slipper. Har du dessutom astma har undersökningar visat att fuktig luft lindrar astmasymtom. Det är inte heller ovanligt att uppleva huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet på grund av torr luft inomhus.


Lösningar mot torr luft inomhus

Luftfuktare

Torr luft ska man alltså försöka undvika, och det kan man också! Med hjälp av en luftfuktare kan du enkelt säga adjö till torr luft och förbättra luftfuktigheten i ditt hem. Det finns en hel uppsjö av olika sorters luftfuktare men beroende på om du vill ha din luftfuktare som en designdel i ditt hem eller inte kan du sålla dig fram till den som passar just dig. Det är rekommenderat att placera luftfuktaren i det rum man är mest i, för många blir det då vardagsrummet. 


Philips HU4813 – bäst i test

Ett exempel på en luftfuktare som fått bäst i test 2019 är Philips HU4813

Philips luftfuktare mot torr luft inomhus


Hygienisk luftfuktare med NanoCloud-teknik

Bredd24.9 cm
Djup24. 9 cm
Höjd33.9 cm

Den täcker enligt beskrivningen 44m² vilket innebär att den kanske inte kommer räcka till hela ditt hem men luftfuktaren är lätt och smidig och kan enkelt flyttas på om man känner att man exempelvis vill ha den i sovrummet under nätterna istället. 

Specifikationer för Philips HU4813

 • Motverkar vitt damm från mineraler som finns i vattnet och fuktfläckar
 • Motverkar att sprida bakterier
 • Stor räckvidd (upp till 44m²)
 • Du ställer in luftfuktighet mellan 40-60%
 • 2 liter vattentank
 • Tystare än många andra luftfuktare (max 38dB)
 • Enkel att rengöra

Detta är ett exempel på en bra luftfuktare. Det finns som sagt hur många olika som helst. Netonnet har ett stort utbud som man kan kika igenom och se om man hittar någon som passar just sitt hem.

Fler enkla lösningar

Förutom att köpa en luftfuktare finns det även andra sätt du kan motverka torr luft inomhus. Här har du några enkla lösningar.

 1. Du kan ställa ut skålar med vatten runtom i hemmet. Vattnet kommer sakta men säkert att avdunsta och bidra till fuktigare luft.

 2. Har du elementen igång kan du hänga en blöt handduk (eller din blöta tvätt som behöver torkas) över elementet. Dock finns det element som faktiskt inte får övertäckas, i så fall kan du hänga upp det blöta föremålet vart som helst i rummet. 

 3. Växter är toppen att ha hemma för att motverka torr, speciellt växter med stora gröna blad. Visste du att ungefär 90% av allt vatten vi ger växterna avdunstar och hamnar i luften? Snyggt och bra för hälsan. Glöm då inte att vattna dina växter ofta. I och med att luften är torr avger växten mer fukt än vanligt och behöver då tillsättas mycket vatten. 

 4. Torr luft kommer med varma temperatur inomhus. Vill du då öka luftfuktigheten hemma kan du sänka värmen. Det behöver absolut inte vara kallt i rummet men man behöver kanske inte sätta elementen på full styrka. 

Har du provat någon luftfuktare? Finns det någon du kan rekommendera? Skriv gärna ett omdöme i kommentarerna nedan så kan vi hjälpa varandra.

Att bli förkyld och hostig kan sker inte alltid av att ha torr luft inomhus. Vill du undvika att bli förkyld kan du läsa våra enkla tips som motverkar förkylning.