Viktiga verktyg för hemmasnickaren

7
0

Är det dags att göra om hemma eller har du ett hobbyprojekt du vill snickra på? Oavsett hur litet eller stort ditt projekt är kommer du behöva verktyg och då är det viktigt att du har rätt verktyg hemma. Det finns en uppsjö av olika verktyg, maskiner och hjälpmedel på marknaden och det kan vara svårt att veta vilka verktyg som är nödvändiga och inte. Vi listar de verktyg du behöver för att sätta ihop ett bra basutbud till din verktygslåda och hur du enklast kan få tag på dem.

Skruvdragare – ett måste i verktygslådan

En uppsättning av verktyg är något du som hemägare måste ha i ditt hem. Man vet aldrig när något går sönder och behöver lagas och att då ha en bra skruvdragare är ett måste. Med skruvdragaren kan du borra och skruva – funktioner som är nödvändigt för i stort sett alla sorters byggarbeten. Det finns en mängd olika sorters skruvdragare med olika egenskaper och styrkor. När du väljer vilken skruvdragare du ska köpa bör du främst tänka på vad för slags skruvar du ska använda samt vilka material du ska skruva i. Ska du använda din skruvdragare till renoveringar och hobbybyggen hemma räcker det oftast med en vanlig variant. Ska du dock utföra lite tyngre arbeten och exempelvis skruva i betong kan du behöva en slagskruvdragare. 

Andra verktyg som är bra att ha hemma är:

  • Skiftnyckel – en skiftnyckel kan ställas in steglöst och användas till muttrar och skruvar i flera olika storlekar. Du kan även välja att köpa flera blocknycklar i olika storlekar.
  • Hammare – det finns en rad olika hammare. Den traditionella hammaren med en spikhållare är bra att ha i verktygslådan. Även en hammare i gummi kan vara nödvändigt ibland.
  • Skruvmejsel – skruvmejslar i olika storlekar behövs alltid i hemmet.
  • Skyddsutrustning – det är viktigt att du skyddar dig när du håller på att snickra för att undvika skador. Ett par bra hörselkåpor för att skydda din hörsel är ett bra inslag i verktygslådan. Investera även i ett par skyddsglasögon samt ett par arbetshandskar.
  • Fogsvans – en fogsvans, eller handsåg, är även det ett måste att ha hemma för när det är dags att såga brädor, reglar eller plank.
  • Mätutrustning – när du snickrar är det viktigt att vara noggrann med måtten. En tumstock eller ett måttband hjälper dig att såga och skruva rätt. Ett vattenpass för att förhindra att du sätter upp dina tavlor och annat snett är också bra att ha.
  • Bits och borr – olika projekt kräver olika sorters skruvar. Se till att alltid ha en variation av bits och borr hemma i olika storlekar för att kunna anpassa det efter behov.

Köp dina verktyg online

Att köpa dina verktyg online lönar sig oftast en hel del. Många leverantörer och varumärken har ett större sortiment i sin e-handel än i fysisk butik vilket gör att du får större valmöjligheter. Det stora utbudet, och de minskade utgifterna för leverantören som har en e-handel, gör att de kan pressa priserna. Du kan då köpa dina verktyg och dess tillbehör billigare än om du köper dem i en affär. När du handlar dina verktyg på nätet skickas de hem till dig med snabb leverans. Ett tips är att läsa recensioner för de verktyg du har ställt dig in på för att se vad andra tycker om dess funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *