Gemensam ekonomi: varför och vad det innebär

210
0

En fråga som många par ställer sig är om man ska ha gemensam ekonomi eller inte. Att ha gemensam ekonomi har definitivt sin fördelar och nackdelar. Vad man som par än bestämmer sig för är det viktigt att prata igenom vilken sorts gemensam ekonomi man vill ha i sitt hushåll.

Olika modeller av gemensam ekonomi

Det finns inte bara en typ av gemensam ekonomi. Man kan göra på många olika sätt. Det vanligaste är att man väljer någon av dessa tre metoder.

Helt gemensam ekonomi

  • Alla pengar som var part får in går till ett gemensamt konto som båda har tillgång till. Alla utgifter betalas från detta konto vare sig det är privata eller gemensamma utgifter. 

Bestämd summa överförs varje månad

  • Ni bestämmer som par en summa som ni båda ska lägga in på ert gemensamma konto. Resten av pengarna har man kvar på sitt konto och kan använda enskilt för privat bruk. T.ex. 5 000kr/månad.

Procentsats som passar båda

  • Denna metod fungerar bra för par som har olika hög inkomst. Istället för en specifik summa som båda ska lägga in väljer man en procentsats som man ska överföra till det gemensamma kontot.  T.ex. 15% av inkomsten.

Varför ska man ha gemensam ekonomi?

I ett förhållande framförallt när man bor ihop är det bra om båda parterna bidrar. Blir det ofta så att bara en person betalar kan det kännas orättvist och det kan även uppstå tvister och bråk. Att ha någon slags gemensam ekonomi kan göra det lättare och ge en bättre överklick för båda över hur mycket man bidrar till hushållet. Det kan även göra det lättare för er att hålla er budget.


Måste man ha gemensam ekonomi?

Man måste inte ha gemensam ekonomi. För många fungerar det bäst att ha det, för andra inte. Det är väldigt vanligt att man har en del av sin ekonomi gemensamt och andra delar privata. Det finns inget alternativ som är bättre eller sämre än det andra. Prata med din partner och kom tillsammans fram till en modell som fungerar bra för era behov. 


Gemensamt sparande

Vare sig men har gemensam ekonomi eller inte kan man även ha ett gemensamt sparande. Har ni ett mål som ni vill uppnå tillsammans som t.ex. köpa hus, lägenhet, resa etc. kan ni välja att lägga undan pengar varje månad och spara ihop. Ni kan antingen öppna ett separat konto för detta precis som med övriga ekonomin eller spara ihop på annat sätt.

Låt sparpengarna växa

Istället för att låta pengarna ligga på ett sparkonto som knappt har någon ränta kan det vara bra att spara i aktier och fonder exempelvis i ett konto på Avanza. Då kan pengarna växa och ni kan komma närmare era mål snabbare än annars. Det ni kan göra är att öppna upp ett konto på Avanza som ni sedan för över pengar till månadsvis. 


Tjänster och appar som förenklar en gemensam ekonomi

Dreams

Det finns även appar som kan hjälpa er att spara pengar ihop. Dreams är en app där du sätter upp ett mål med en specifik summa att nå upp till samt om ni har en deadline. Du bjuder sedan in den du vill spara med och tillsammans sparar ni pengarna. Man kan hela tiden följa hur sparandet går i appen.


Splitwise

Det är en app där man som par kan lägga in sina utgifter. Sedan håller appen reda på hur mycket var person ska betala. Detta gör att ni själva inte behöver ha koll utan appen räknar ut allt åt er.


Tink

I appen Tink får du en klar bild av hur du spenderar dina pengar. I ett tårtdiagram kan du se exakta summer för hur mycket du lägger på mat, hushåll, bil o.s.v. Man kan skapa budget för varje kategori och sedan följa upp och se hur det går. Ett enkelt sätt att se vad man lägger pengar på och hur mycket man lägger varje månad. Du kopplar appen med ditt bankkort och alla transaktioner som görs med kortet förs direkt över till appen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *