5 enkla tips som motverkar förkylning

423
0
Förkyld-sjuk

Ena dagen mår du bra. Andra dagen vaknar du upp med en torr hals, blanka ögon och en rinnande näsa.  Känner du igen dig? Här kommer 5 enkla tips som motverkar förkylning.


1. Tvätta händerna när du är riktigt glad

Och vid alla andra tillfällen. Den enklaste metoden och viktigaste tips för att motverka förkylning är att tvätta händerna ofta och noga med rent vatten och tvål. Vattnet kommer att skölja bort alla bakterier och skicka dem rakt ner i avloppet.

Om tvål inte finns tillgängligt kan man bära med sig en alkoholbaserad handdesinfektion för att motverka förkylnings-bakterierna. Apoteket.se har en liten behändig flaska med desinfektion som är lätt att ta med, den är dessutom billig.


2. Ät hälsosamt

Med bra mat kommer ökat immunsystem. Immunförsvaret är superviktigt att upprätthålla då det är ett fantastiskt skydd mot en förkylning. Många typer av mat innehåller vitaminer och antioxidanter som hjälper att slå tillbaka mot infektioner. Några av dessa är:

  • Apelsiner: Ät en apelsin eller drick ett glas apelsinjuice om dagen för att få i dig en bra mängd Vitamin C. 
  • Fisk: Hjälper att bekämpa inflammationer som är förknippade med förkylning. De flesta fisksorter är bra men bäst är fet fisk som lax och makrill.
  • Papaya: När du är sugen på något exotiskt passar papaya bra. Även det innehåller riktigt med Vitamin C
  • Mjölk: Ett bra val för att få i sig Vitamin D.
  • Vitlök: Dina nära och kära kanske undviker dig men vitlök innehåller antioxidanter som motverkar förkylning.
  • Äpplen: Innehåller mycket antioxidanter men ökar även salivproduktionen vilket minskar bakteriehalten i din mun. 

3. Rör på dig

På med träningsbyxorna och ut och motionera. Jag vet, det är tungt men motion hjälper dig bli hälsosam, minska stress och boosta din kropp så du undviker den där gräsliga förkylningen. Det känns inte så just då men ditt immunförsvar kommer tacka dig.


4. Håll dig för dig själv

Dela inte kopp, sugrör eller andra saker med någon annan. En utmärkt ursäkt när man inte vill dela med sig av den sista godbiten i fikarummet. Varför? Jo, ett förkylningsvirus kan ligga vilande i 24-72 timmar innan symptomen börjar märkas av därför är det bra att undvika det så gott det går. Ännu ett enkelt tips som motverkar förkylning.


5. Undvik cigarettrök 

Rökning är en känd riskfaktor såsom cancer, astma och andningsbesvär men man kan även utveckla dessa besvär genom passiv rökning. Människor som röker eller inhalerar cigarettrök regelbundet upplever ofta allvarligare symptom vid förkylning. 

Att sluta röka och undvika passiv rökning är ett bra sätt att förbättra hälsan överlag och motverka att bli förkyld.


Lyckas du (mot förmodan efter att ha läst våra tips) dra på dig en förkylning ändå? Då har du förmodligen också ont i halsen. Inga bekymmer, vi har listat 7 huskurer som lindrar halsont på nolltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *