7 huskurer som kan lindra din halsont på nolltid

4185
0
Djup tallrik fylld med ingefära och citron

Halsont är något som de flesta drabbas av många gånger om året. I förkylningstider då folk hostar och nyser vart man än går är det svårt att undvika men frukta icke, nedan har du 7 huskurer som hjälper dig lindra ditt halsont.

1. Gurgla saltvatten

Jag vet, det låter inte så härligt men det hjälper faktiskt mot halsont. Blanda ner ca en tesked med salt i ett glas med ljummet vatten. Gurgla blandningen i mellan 15 till 30 sekunder och spotta ut. Gurgla gärna flera gånger om dagen för bättre resultat. Saltet rengör nämligen halsen från bakterier.

Tips! Blanda ner en halv tesked bakpulver i saltvattnet innan du gurglar det för att samtidigt döda bakterier i munnen och för


2. Krydda till det

Blanda en tesked av cayenne peppar i ett glas vatten. Kryddan är full av vitamin C och innehåller ett naturligt smärtstillande ämne som hjälper mot ditt halsont. Obs! Det kan brännas lite i början men det hjälper inte bara mot halsont utan kan även lindra en täppt näsa då det hjälper att lösa upp slem i näsa och hals. 


3. Te med honung

Kombinera den mjukgörande förmågan av honung med värmen av en god kopp te för att lindra dit halsont. Kamomill-te är att föredra både för smaken men också för sina antiinflammatoriska egenskaper. Du kan också tillsätta lite citronsaft för en extra kick av vitamin C.


4. Ät isglass

Ja du läste rätt, glass! Det här tipset tackar iallafall inte jag nej till! Kylan av glass kan tillfälligt bedöva ditt halsont och lindra smärtan. Sen är det väldigt gott också.


5. Fukt är nyckeln

Skulle du inte en luftfuktare hemma kan du enkelt göra ett ångbad hemma. Ånga är toppenbra när du vill lindra din halsont eftersom det hjälper till att dränera bihålorna och reducerar även eventuellt svullnad i halsen. 

Det finns flera olika sätt att göra ett ångbad på. Här kommer några tips: 

  • Duscha varmt och andas in ångan. Plus i kanten är att du blir ren och fräsch på köpet. 
  • Koka upp vatten i en kastrull, lägg en handduk över huvudet, luta dig över kastrullen och andas in ångan. Fortsätt ta djupa andetag och repetera vid behov. 

6. Äppelcidervinäger

Det är ju troligtvis inte så gott men en matsked kan hjälpa mot halsont. Äppelcidervinäger innehåller ättiksyra som är antimikrobiellt vilket betyder att det dödar patogenerna som orsakar infektioner som leder till hosta.


7. Halsspray

Ingen huskur men likväl ett väldigt bra tips. Halsspray är ett vanligt läkemedel som finns på de flesta apotek. Sprayen skapar en skyddande hinna i mun och svalg som lindrar halsont med detsamma. Den ska även förkorta sjukdomsperioden vilket man inte tackar nej till. MEDS har en riktigt bra halsspray mot halsont som jag själv föredrar då den är mycket mildare i smaken än andra. Sprayen verkar även i förebyggande syfte och kan hindra att du får ont i halsen från första början.

Fått förkylning?

Vill du slippa att bli förkyld över huvudtaget? Kolla då in våra enkla tips för hur du motverkar förkylning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *