Baka med sockerpasta

211
0

Vill du att dina hembakade tårtor och bakverk ska se ut att komma direkt från konditoriet? Då ska du använda dig av sockerpasta. Med sockerpasta kan du på ett enkelt sätt skapa vackra tårtor och bakverk i världsklass.

Sockerpasta, sugarpaste eller fondant

Sockerpasta, även kallat sugarpaste eller fondant, är en formbar massa gjord utav socker, gelatin, fett, sirap, olja och socker och kan färgas i valfri färg med hjälp av karamellfärg. Du kan även smaksätta sockerpastan med arom. Det finns olika sorters sockerpastor med olika fördelar beroende på vad du ska använda de till. Exempel på ytterligare vanliga sorter är modelleringspasta och flowerpaste.

Används inom bakning

Sockerpasta används för att täcka tårtor och skapa ätbara dekorationer till bakverk. Det är ett populärt substitut till marsipan då det är lättare att forma än vad marsipan är. Du formar massan genom att antingen kavla ut den eller forma den med händerna helt enkelt. När du jobbar med sockerpastan måste du se till att arbeta med den och hålla den varm annars torkar den lätt ut och kan sedan spricka.

Sockerpasta är allergivänligt

Till skillnad från marsipan, är sockerpastan fri från mandel vilket gör den mer allergivänlig än marsipan. Sockerpasta är vanligtvis fri från mjökprodukter, gluten och ägg som också är vanligt förekommande allergier. Tänk dock på att sugarpaste ofta innehåller gelatin som kommer från djurriket. Den är därför inte alltid anpassad för vegetarianer och veganer. Om du gör sockerpastan själv kan du byta ut gelatinet mot agar agar som är ett pulver med samma egenskaper som gelatin men då fritt från animaliska produkter.

Att använda sockerpasta är väldigt vanligt idag och är ett effektivt sätt att få fina och festliga tårtor. Du kan behöva några försök för att lära dig att hantera sockerpastan och det kan ta tid men övning gör färdighet och du kommer inom kort att kunna göra smaskiga och Instagram-vänliga tårtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *