Mjäll: Orsaker och hur du behandlar det

299
0
kvinna har mjäll och kliar sin hårbotten

Känner du dig torr i hårbotten? Det kliar och svider och efter du har skrapat klart din hjässa har det lagt sig ett som ett snötäcke på dina axlar. Om du känner igen dig har du troligtvis mjäll. Mjäll är mycket vanligt och kan vara störande för många. Som tur är finns det sätt för att behandla.

Vad är mjäll?

Vi människor producerar nya hudceller varje dag. Detta innebär också att vi tappar en hel del dagligen. Mjäll är alltså döda hudceller som du tappar från din hårbotten. Ofta är hudcellerna vi tappar så små att vi inte märker av det men vissa av oss tappar så pass mycket hud från hårbotten att det syns för blotta ögat, det är då som det kallas mjäll. Mjäll kan ofta misstas för att vara ett tecken på dålig hygien vilket inte stämmer.


Orsaker till mjäll

Jästsvamp

Man vet inte helt säkert vad det är som orsakar mjäll. Överallt på huden har vi något som kallas jästsvamp. Detta är helt normalt men vissa har dock större mängder svamp vilket kan göra att huden producerar större mängder hudflagor. Det är ofta det som man tror är orsaken till mjäll.


Hårprodukter

Ofta använder vi en hel del olika starka hårprodukter som innehåller kemikalier som vår hud inte är van vid. Dessa kan då både torka ut och göra din hårbotten irriterad.


Stress

Stress påverkar som vi vet mycket i kroppen och hårbotten är inte ett undantag. Det kan göra att du får mjäll eller att dina besvär blir värre om du redan har mjäll.


Olika sorters mjäll

Du kan ha mjäll som resultat av en torr hårbotten. Detta är mycket vanligare på vintern då vi har torrare luft den årstiden än andra. Du kan även ha mjäll men ha en fet hårbotten. I vissa fall kan det uppstå av att huden inte kan andas riktigt. Har man ofta mössa eller annan huvudbonad på sig är det lätt att hårbotten blir irriterad och du kan börja få mjäll.

Det finns även andra orsaker. Hudsjukdomar som psoriasis, mjälleksem och ringorm är exempel på sjukdomar som kan ge dig mjäll. Ett allmänt nedsatt immunförsvar kan också orsaka mjäll. 


Symtom

Vita fjäll i hår och hårbotten. Flagorna kan sitta kvar i håret eller lägga sig på axlarna. Har du en fet hårbotten sitter flagorna ofta kvar i håret. 


Hur behandlar man mjäll?

Mjällschampo

En av de vanligaste behandlingarna är att man använder sig utav mjällschampo. Det finns många olika sorter i olika prisklasser. Mjällbusters är ett bra och effektivt mjällschampo för dig som är aktiv. Det är speciellt framtaget och anpassat för vårt skandinaviska klimat. Det finns mjällschampo du kan köpa i vanlig matvaruaffär, de är ofta milda. För vissa människor hjälper dock inte milda mjällschampo. Det finns då andra sorter man kan köpa receptfritt på apotek.


Naturliga läkemedel

Det finns hårkurer och oljor du kan använda dig av för att behandla och mildra. Tea tree oil, koksolja, aloe vera är exempel på naturliga oljor och medel som sägs kunna behandla och då förbättra en irriterad hårbotten. 


Låt huden andas 

I vissa fall hjälper det helt enkelt att ta av sig mössan eller kepsen. Det gäller att tänka på hur man tar hand om sin hårbotten. Då de flesta av oss har hår som är “i vägen” för huden gör en huvudbonad det ännu svårare för hårbotten att få den luft den behöver.


Inga hårprodukter i hårbotten 

Använder du dig av hårprodukter är det viktigt att försöka hålla de borta från din hårbotten. Sprayer, mousse och oljor ska oftast användas i längderna och inte hårbotten.


Skulle det vara så att du har provat dessa behandlingar men dina problem kvarstår kan du ta kontakt med en vårdcentral. 

Precis som att man kan ha torr, fet eller känslig hårbotten har vi alla olika sorters hud i ansiktet. Vi har skapat en guide för dig som vill veta vilken hudtyp du har

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *