Ögonlaser: resultat, kostnad och risker

227
0
man tar av glasögon

Är du trött på att ständigt tappa bort dina glasögon? Komma ihåg att plocka ur och i linser varenda dag? Trött på att huvudvärk, trötthet som uppstår utav synfel? Då kan det vara en bra ide att överväga ögonlaser. 

Just nu kan du boka en kostnadsfri undersökning hos Skandinaviens ledande klinik Memira när du går via vår LÄNK. Ordinarie pris 990kr.

Vad är ögonlaser?

Det finns olika typer av metoder som används vid olika typer av synfel. Med hjälp av ögonlaser kan man korrigera de flesta synfel och få ett resultat som gör att du inte längre behöver använda dig av glasögon eller linser. Proceduren är i praktiskt taget smärtfri och det finns inte många risker om behandlingen görs på rätt sätt. Vid en undersökning får du råd om vilken metod som passar dig och dina ögon bäst. Ögonlaser utförs ofta på båda ögonen men är det så att du bara har problem med ett öga man kan utföra laser på endast det. 

Linsbyte och linsimplantat

Förutom ögonlaser kan man även göra ett linsbyte eller få ett linsimplantat. Ett linsbyte görs vid åldersynthet och linsimplantat kan användas vid ett grovt synfel eller om man har för tunna hornhinnor för att utföra ögonlaser. 

Vilka synfel kan behandlas med ögonlaser?

Det finns olika typer av synfel men det finns fyra väldigt vanliga som vi redogör nedanför. Med hjälp av ögonlaser kan man i de flesta fall korrigera och behandla dessa fel.


Vanliga typer av synfel

Närsynthet

Att vara närsynt är precis vad det låter. Du ser då bra och tydligt på nära håll men otydligt på långt håll. För många hjälper det att kisa för att se bättre.


Översynthet (långsynthet)

Är du översynt ser du tydligt på långt håll men otydligt på nära håll. Detta gör ofta att du får ont i huvudet och blir trött i ögonen. 


Astigmatism (brytningsfel)

Astigmatism är en typ av brytningsfel som innebär att din hornhinna är ojämn. Detta gör att ljusets bryts annorlunda i hornhinnan och du kan uppleva din syn som suddig. Man kan även uppleva att raka linjer är böjda. 


Åldersynthet

Med åldern är det många som får sämre syn. Linsens automatiska förmåga att ändra fokus beroende på om du ser ett föremål på nära eller långt håll o.s.v. försämras


Vem kan göra ögonlaser?

För att få göra en ögonlaser ska ögonen vara färdigutvecklade. Detta blir de vid ca 18 års ålder vilket är anledningen till att unga människor (under 18 år) inte får göra ögonlaser. Din syn behöver även vara stabil innan du gör en operation. Efter en grundlig undersökning av en behörig läkare eller optiker får man svar på om man är lämplig för en behandling och isåfall, vilken behandling som passar bäst för dig. Om du är gravid eller har någon sjukdom som exempelvis diabetes kan det vara olämpligt att utföra ögonlaser. Vid en undersökning får du svar på huruvida man går tillväga då.

Visste du att?
Cirka 70% av den svenska befolkningen har någon typ av synfel och att i 3 av 4 fall kan synfelen åtgärdas med hjälp av ögonlaser.


Vad kostar ögonlaser?

Priset på ögonlaser och ögonoperationer varierar beroende på vilken behandling/operation som ska utföras samt vilken klinik du väljer att utföra behandlingen hos. Priserna varierar mellan 14.900 – 64.900 kr för båda ögon. På de flesta kliniker kan du även välja att delbetala din behandling.

Den vanligaste behandlingen (FS-LASIK) kostar 37 900 kr hos Memira för båda ögon. 

Vi räknar på det!
Ett par billiga glasögon kostar ca 3500 kr (tailored glas, enkelslipade, enkla bågar). Enligt rekommendationer ska man byta glasögon vartannat år. En människa som använder glasögon i 50 år ska alltså byta glasögon 25 gånger. 

3.500kr x 25 = 87.500kr spenderat på glasögon under 50 år.

Ögonlaser kan kännas som en stor kostnad men jämför man med vad du vanligtvis lägger på glasögon kan du i längden spara pengar genom att göra ögonlaser.


Vilken klinik ska man välja? 

Var noga med att kolla upp den klinik du väljer att utföra din behandling hos. Se till så att de har behörig personal. Den klinik som är störst i Norden och ledande i Skandinavien är Memira.


Hur länge håller resultatet av ögonlaser?

Korrigeringen och resultatet som blir utav ögonlaser är teoretiskt sett permanent. Hur länge det håller är dock olika från person till person då ögonlaser inte hindrar dina ögon från att utveckla åldersynthet. Åldersynthet är vanligt förekommande bland personer över 45 år. 

Vid linsbyte håller resultatet livet ut då du faktiskt byter ut din ”defekta” lins.


Biverkningar och risker med ögonlaser

Ögonlaser har väldigt få risker och biverkningar. Det är vanligt att man upplever ljuskänslighet, torra ögon och påverkat mörkerseende efter en operation. Dessa komplikationer går vanligtvis över snabbt och du kan lindra dina besvär med ögondroppar. Att utföra en operation medför alltid risker. Därför är det viktigt att man väljer kliniken man ska utföra behandlingen hos noggrant. 

Ögonlaser är ett bra alternativ för dig som vill slippa glasögon och linser. När man slår ut det på antal år som man behöver lägga pengar på nya glasögon och linser blir det faktiskt billigare att utföra en ögonlaseroperation. 

Har du eller någon du känner utfört ögonlaser? Kommentera gärna om er upplevelse nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *