Saltvatten flush: Vad är det och hur fungerar det?

2666
0
man-håller-flaska-med-vatten

Saltvatten flush (eller Salt water Flush enl. engelsk term) innebär att man dricker en blandning av varmt vatten och icke-jodiserat salt. Att dricka varmt saltvatten har en laxerande effekt vilket vanligtvis leder till kraftiga rörelser i tarmen som för innehållet i magen utåt inom loppet av 30 minuter till en timme

Vad säger förespråkare?

Saltvattenflush, saltvatten flush eller saltvattenspolning som det kallas i Sverige sägs hjälpa till att rensa grovtarmen, behandla förstoppning och detoxa kroppen. Det blev en populär trend som också rekommenderas i flera diet- och detoxprogram.

Förespråkare för denna “behandling” anser att denna metod hjälper till att ta bort gifter, gammalt avföring, slaggprodukter och parasiter som kan ha smugit sig in i tjocktarmen. Men innan du hoppar på denna trend så ska vi ta upp några saker som är bra att tänka på.

Vad forskningen säger

Det råder nästan ingen tvekan om att saltvattensblandningen i de flesta fall är effektiv på kort sikt just för att det orsakar tarmrörelserna. Det finns dock fortfarande väldigt få vetenskapliga bevis för att behandlingen detoxar kroppen eller ens tar bort parasiter och slaggprodukter som samlats.

Hursomhelst är internet fullt av utlåtanden av privatpersoners egna erfarenheter av saltvattensbehandlingen – de goda och de sämre. Även om det kan vara intressanta läsningar så är det svårt att komma fram till en generell slutsats kring hur lyckat det är.

Enligt en vetenskaplig studie från 2010, i Journal of Alternative and Complementary Medicine, visade att en kombination av att dricka ljummet saltvatten och samtidigt göra vissa specifika yogaställningar resulterade i ett effektivt rensande av tarmen som förberedelse för koloskopi.


Vem bör överväga en saltvatten flush?

Det finns inga officiella medicinska riktlinjer för de som bör göra en saltvatten flush, men förespråkare rekommenderar proceduren för personer som har problem med kronisk förstoppning, uppsvullen mage eller för de som upplever oregelbundna tarmrörelser. Blandningen rekommenderas även i vissa detoxdiéter eller juicefastor.

Hur gör man saltvattenblandningen?

Det vanligaste receptet och tillvägagångssättet för en saltvatten flush är:
1. Blanda två teskedar icke-jodiserat havssalt (till exempel rosa Himalayasalt) i en liter varmt vatten
2. Tillsätt pressad citronsaft för att förbättra smaken om så önskas
3. Drick blandningen så snabbt som möjligt på tom mage

Köp Himalayasalt på MEDS

När man har druckit saltvattensblandningen känner man strax därefter av rörelser i tarmsystemet. Man dricker blandningen vanligtvis på morgonen med tom mage men egentligen spelar det ingen roll vilken tid på dagen du ska dricka blandningen, så länge det görs på tom mage.

Man får se till att inte har något planerat de kommande timmarna efter att man druckit saltvattnet. Detta kommer troligen att sätta fart på tarmrörelserna så du som testar bör inte hålla dig på för avstånd från en toalett.

Risk och varningar

Risker med konsumtion av saltvatten

 • Att dricka saltvatten på tom mage kan orsaka illamående och kräkningar
 • En överkonsumsion av salt kan innebära en ökad risk för överdosering av natrium
 • överdosering av natrium kan leda till högt blodtryck

Att dricka saltvatten i allmänhet kan orsaka obalans av elektrolyterna. Eftersom elektrolyter har många viktiga funktioner så märks en obalans ganska snabbt. Att dricka saltvatten på tom mage leder till snabb förlust av vätskor och natrium vilket kan orsaka illamående och kräkningar. Du kan också få kramp i magen, uppblåsthet och uttorkning.

Symptomer av elektrolytobalans:

Muskelryckningar
Svaghet
Förvirring
Oregelbunden hjärtrytm
Kramper
Blodtrycksproblem

Tänk på att även om många människor upplever en ökad rörelse i tarmen efter en saltvattensspolning, gör somliga inte det. En hög konsumtion av saltvattenblandning kan innebära en ökad risk för höga doser av natrium som kan leda till högt blodtryck.

Gör inte saltvattenspolning om du har

Hjärtproblem
Diabetes
Njurproblem
Högt blodtryck
Tarmsjukdomar

Det är oklart hur en saltvatten flush påverkar ditt mikrobiom, alltså de mikroorganismer som inkluderar de goda och dåliga bakterierna som lever i tarmen. Det finns inga vetenskapliga bevis på att en saltvattensblandningen varken hjälper eller skadar ditt mikrobiom, men i teorin kan det alltså ändra balansen.

Enligt en forskning om mikrobiell ekologi i hälsa och sjukdomar, kan ett ohälsosamt mikrobiom leda till en ökad risk för tarmsjukdomar. Att ta probiotika i flera dagar efter att ha druckit saltvattensblandningen kan hjälpa att hålla ditt mikrobiom i balans.

Bild tagen från Svensk Hälsokost
Fakta: Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

Finns det alternativ till en saltvattenspolning?

Fruktsaft, detox-te och laxerande piller är andra alternativa sätt att rena grovtarmen. De kan hjälpa till att framkalla tarmrörelser men där finns det heller inga vetenskapliga bevis för att de tar bort gifter eller hjälper till att hantera förstoppning på lång sikt. Även dessa kan vara farliga för vissa människor.

Bästa sätt att detoxa kroppen naturligt

Det bästa sättet att rensa grovtarmen och detoxa din kropp är att stödja kroppens naturliga avgiftande organ: levern och njurarna. De filtrerar bort gifter från blodet så att din kropp kan rensa bort dem genom dina tarmar eller njurar. Du kan hjälpa kroppen att bibehålla eller stärka lever och njurar genom att:

 • Dricka mycket vatten
 • Träna regelbundet
 • Äta hälsosam och välbalanserad diet
 • Begränsa alkoholkonsumtion
 • Begränsa oönskad intag av giftiga ämnen via livsmedel som insektsmedel, bekämpningsmedel osv
 • Sträva efter en sund vikt
 • Hålla koll på blodtryck
 • Rådfråga en läkare i första hand om du misstänker att du har problem med tarmsystemet  

Att öka ditt intag av fiberrik mat hjälper till att hålla dina tarmar i bra skick. Att äta mer fiber kommer förmodligen inte att ge dig de omedelbara effekter som saltvattenlösningen ger i första hand men det hjälper dig att hantera bl.a. sjukdomar som kronisk förstoppning på ett långsiktigt sätt vilket är att föredra.


Summering

En saltvatten flush kan möjligtvis hjälpa dig att öka tarmrörelserna och rena grovtarmen på kort sikt. Om du inte har ett allvarligt medicinskt tillstånd eller är gravid kommer förmodligen en enda “saltvattensrening” inte innebära allvarliga skador, men du kan ändå känna dig dålig och utmattad ett litet tag efteråt. Det går aldrig att vara helt säker på om det är ofarligt för just dig eller inte men om du trots allt skulle vilja testa, så bör du ändå vara i sällskap med någon. Du bör heller aldrig dricka saltvatten regelbundet, då det kan leda till allvarliga konsekvenser.

Eftersom ett högt intag av salvatten och andra typer av liknande behandlingar är oförutsägbara och kan vara farliga, så bör man vara försiktig med såna här typer av trender. Du bör behandla din kropp väl och gör istället allt du kan för att stödja kroppens egna, naturliga rengöringssystem och förlita dig på att de håller gifterna borta. Om du ändå vill prova en saltvatten flush, rådgör med din läkare först för att avgöra om det är ett säkert alternativ för dig eller om du helt enkelt ska hålla dig till vanligt vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *