Tandblekning hemma – 6 saker att tänka på innan du bleker!

260
0
Vita tänder leende

Tandborstning och användning av tandtråd dagligen är vardagliga sätt att hålla tänderna fräscha, vita och friska. Om du ändå känner att dina tänder saknar den lilla gnistan när du ler eller har gulnat mer än de brukare vara så är du inte ensam.

Enligt en amerikansk studie om tandhälsa så gjordes en undersökning på vad människor helst skulle vilja förbättra med sitt leende och det vanligaste svaret var inte helt oväntat: att de önskade sig vitare tänder. Vi har besvarat sex av de vanligaste frågorna som rör processen här nedan.

Hur går tandblekning till?

Tandblekning är en ganska enkel process. Bleknings-produkter hos tandläkare innehåller en av två viktiga blekningsämnen (väteperoxid eller karbamidperoxid). Dessa blekmedel bryter fläckar i mindre bitar, vilket gör färgen mindre koncentrerad och dina tänder blir ljusare.

De blekmedel som finns för hemmabruk är oftast någon form av gel som fungerar på ungefär samma sätt som ovan förutom att de inte innehåller peroxider, utan patenterade gel som är det aktiva verkningsämnet.

Vilka tandblekningsmetoder finns det?

Blekande tandkräm

Så kallade whitening-tandkrämer hjälper till att avlägsna ytfläckar genom att använda ett milt slipmedel som skrubbar tänderna. De är tyvärr oftast så milda att det sällan ger en förväntad effekt. Till skillnad från blekmedel så bleker inte tandkrämen tänderna eftersom de i bästa fall endast tar bort det yttersta fläckiga lagret på tänderna.

Blekning hos tandläkaren

Denna procedur av tandblekning kräver vanligtvis flera tandläkarbesök. Tandläkaren tillverkar då en skräddarsydd skena i mjukplast som är utformad efter dina tänder. Du får sedan noggranna anvisningar på hur du utför behandlingen hemma.

Denna behandling utförs oftast med blekmedel som innehåller väteperoxider vilket är ett farligt, frätande ämne som därför är reglerat för att endast hanteras av tandläkare. Den här typen av tandblekning kräver att man upprepar behandlingen dagligen under 3-8 tillfällen.

Tandblekningsprodukter för hemmabruk

Du hittar dessa produkter oftast online eller i ditt lokala apotek i form av ex. bettskenor, remsor, tandblekningspennor eller LED-lampor för tandblekning. Dessa använder oftast patenterade gelkomplex som reagerar med fläckar och missfärgningar man har på tänderna och fräter bort dessa, vilket gör att tänderna blir vitare utan att skada dem.

Tandblekning.co är en bra sida som samlat några av de bästa varumärken som erbjuder produkter för tandblekning hemma.

Är tandblekning skadligt för tänderna?

Det är ganska vanligt att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en kort tid. Har tandblekningen utförts hos tandläkare som använt blekmedel med peroxider så är det extra viktigt att det har utförs på rätt sätt för att inte skada tänderna eller tandköttet.

Har man använt produkter från välkända varumärken för hemmabruk så är de oftast välprövade och saknar peroxider vilket gör att de är skonsammare mot tänder och tandkött.

Hur länge håller blekningsprodukter?

Många undrar om det finns permanenta sätt att bleka tänderna men tyvärr finns det ingen blekning som är bestående. Resultatet varar oftast i ca 6-12 månader beroende på omständigheter. Eftersom tänderna i första hand har blivit missfärgade av konsumtion av mat, kaffe, te, vin, läsk samt rökning och snusande så kommer de troligtvis bli missfärgade igen. För att hålla tänderna vita så kan du utföra blekning vid behov.

Vad ska man tänka på vid tandblekning?

Tänk på att konsumtion av mat, kaffe, te, vin och läsk samt snusning och rökning leder till missfärgningar. Men var mest varsam med kaffe, läsk, te, rökning och snusning eftersom det som konsumeras mest påverkar tändernas hälsa mest.

Resultatet är som tidigare nämnt inte permanent så du kan behöva göra om behandlingen vid behov, därför är det viktigt att ha rimliga förväntningar. Utför du tandblekning hemma så är det rekommenderat att du har fyllt 18 år och att du besökt en tandläkare innan du startar behandling för att kontrollera att du inte har några hål i tänderna eller problem med tandköttet.

Kan man bleka tänderna om man är gravid eller ammar?

De varumärken som erbjuder tandblekning för hemmabruk rekommenderar inte produkterna till dig som är gravid eller ammar. Även om det enligt företagen inte finns kända orsaker till varför man inte skulle kunna använda produkterna så är det bättre att vara på den säkra sidan. Om du är överkänslig mot något av innehållsämnena i produkten ska du inte bleka dina tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *