Värk i visdomstand: Symptom, Behandling och Huskurer

551
0
kvinna med värk i visdomstand

Värk, inflammerat tandkött, problem med tänder som inte får plats – detta är problem som många människor lider av på grund av visdomständer. När man når 20-årsåldern får vissa av oss ett par extra tänder. Alla människor har inte anlag för visdomständer och en del människor får inte några extra tänder alls, vilket man nästan ska vara glad över. Visdomständer ger ofta problem då det lätt samlas bakterier i det området när tanden ska upp. Har du värk i en visdomstand kan du behöva dra ut alternativt operera ut den. 

OBS! Har du problem med dina visdomständer, sök då vård direkt på din vårdcentral eller en tandvårdsmottagning. 

Symptom

Du kan ha olika problem med dina visdomständer men vanliga symtom är:

– Svårt att gapa

Har du värk i dina visdomständer kan du få svårt med att gapa

– Feber

Det är inte ovanligt att bli febrig och även få förkylningsliknande symtom vid värk i visdomständerna

– Svullen kind

Värk i en visdomstand kan göra att din kind svullnar upp och man blir då ofta väldigt öm i det området

– Svullet tandkött

Får du en inflammation i tandköttet vid tanden svullnar det ofta upp och rodnar.

– Ont i tanden

Du kan känna smärta i själva tanden


Behandlingar och huskurer

Du ska alltid uppsöka vård direkt när problem uppstår med dina visdomständer men det finns behandlingar och huskurer du kan utföra hemma medans du väntar på din tid hos tandläkaren.

1. Smärtstillande

Känner du konstant smärta och besvär i eller runt tanden kan det vara skönt att ta smärtstillande. Se då till att ditt smärtstillande innehåller ibuprofen (exempelvis Ipren, Iprensa, Ibumetin). Ibuprofen är antiinflammatoriskt och febernedsättande och är ett vanligt läkemedel mot värk i en visdomstand.


2. Tepåse

Te innehåller något som heter tanniner och garvsyra. Dessa ämnen bidrar till att minska svullnad och verkar antiinflammatoriskt. Svart te är ett te som innehåller mycket garvsyra. Du ska inte lägga en torr tepåse på din tand. Lägg tepåsen i en kopp med tillräckligt mycket vatten för att täcka tepåsen, värm på, när tepåsen är en lagom temperatur pressar du ut vattnet och lägger sedan tepåsen på området som värker. 


3. Kall kompress

För att försöka minska din tandvärk kan du hålla is eller något annat kallt mot din käke. Glöm inte att vira in isen eller kylklampen i något, exempelvis en kökshandduk innan du sätter det mot din hud då det annars kan ge skador på huden. Kyla bedövar området och kan få svullnaden att lägga sig. Håll den kalla kompressen mot din käke ca 15-20 minuter i omgångar för att lindra smärtan. 


4. Gurgla saltvatten

Har du värk i en visdomstand beror det ofta på bakterier. Salt är antibakteriellt och när du blandar det med vatten och sköljer munnen med saltvattnet dödar du bakterier som kan orsaka smärta och inflammation. Det kan vara bra att skölja munnen ett par gånger om dagen, några minuter i taget för att få full effekt. 

Gör ditt eget saltvatten

  • 3 dl vatten (1 kopp)
  • 1 tsk salt

Koka vattnet, blanda ner saltet och låt det sedan svalna. 


5. Kryddnejlika

Antioxidanter är verksamt mot tandvärk. Kryddnejlika har en hög halt av en sorts antioxidant vid namn eugenol som verkar lokalbedövande. Har du en mortel, alternativt färdigmalen kryddnejlika kan du då göra en kräm utav den. Blöt den malda kryddnejlikan i vatten och applicera på tanden. 


6. Höj upp huvudet

Har du svårt att sova på grund av tandvärken kan du prova att sova med flera kuddar och höja upp huvudet. Ligger man rakt samlas blod i huvudet vilket kan öka smärtan och inflammationen. 

Tips!
Ett te med pepparmintsmak innehåller pepparmint som innehåller antioxidanter vilket kan hjälpa mot infektioner. Det innehåller även mentol som har en mild bedövande effekt.


7. Vitlök

Rå vitlök är också antibakteriellt och kan användas för att lindra din smärta när du har ont i visdomständerna. För att lindra smärtan, dela en klyfta och placera den nära din tand. Tugga lite lätt på löken för att pressa ut löksaften som då ska hamna på det ömmande området. Tänk på att smaken av rå vitlök är väldigt stark.

Visdomständer ger ofta problem som kan ha allvarliga konsekvenser om det inte tas tag i. När du får ont i visdomständerna är det viktigt att du tar kontakt med en tandläkare direkt och inte försöker vänta ut det. 

Att ha ont i tänderna är aldrig kul men vi hoppas att någon av behandlingarna vi gett kan lindra din smärta. På tal om tänder, har du funderat på att göra en tandblekning? Då har vi listat 6 saker som du bör tänka på innan du bleker dina tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *