Tips & Checklista: Kom ihåg detta när du packar inför resan

327
0
En resväska och saker att packa i väskan.

Vi är förmodligen många som glömt packa ner något i resväskan. En aning glömsk kan nog alla vara lite till mans. I synnerhet när det kommer till att packa resväskan! Du har väl kommit ihåg allt? För även om du tillhör skaran av en mycket rutinerad globetrotter, har även den mest rutinerade resenären en förmåga till att lätt att missa något när resväskan skall packas. Ett bra sätt att råda bot på glömskan är att göra en checklista och vi hjälper dig på traven!

Checklista inför packning av resväska

Pass, pengar och biljetter

Först på listan kan förkortas till P.P.B – pass, pengar, biljetter. Dessa tre ting måste med. Var även uppmärksam på passets giltighet. Är passet nära utpasserat giltighetsdatum eller påväg att gå ut? En del länder kräver att det gäller 6 månader efter hemresa. Oftast är det ingen katastrof om passet skulle vara gammalt. Det går oftast att göra ett provisoriskt pass ute på flygplatsen men tänk dock på att det tar en del tid. Behöver du ett provisoriskt pass så ta med det i tidsberäkningen ute på flygplatsen. Gör alltid en kopia på ID-handlingar, så som körkort, pass och identitetsdokument.

Checka in

Stress leder ofta till glömska. Var ute i god tid. Idag går det ofta att checka in över nätet – redan innan du kommer till flygplatsen. Skriv även upp boknings och biljetter separat och förvara säkert.

Internationell körkort

Ska du hyra bil utanför EU? Glöm inte att packa ner ditt internationella körkort. Går att beställa för en billig peng på Motormännen. Finns även en drop in på Kungsholmen i Stockholm. Här kan du få det gjort direkt!

Mediciner

Äter du mediciner? Glöm inte att ta med dessa och recepten. Läkare kan skriva internationellt gällande föreskrifter för tullen i andra länder. En del mediciner är exempelvis narkotikaklassade i länder utanför Europa.

Glasögon, kontaktlinser och linsvätska

Glöm inte glasögon, kontaktlinser och linsvätska om du använder något av dessa. Se även till att du har tillräckligt med linsvätska och kontaktlinser för hela den planerade resperioden.

Solkräm, badbyxor och baddräkt

Åker du till varmare breddgrader? Kom ihåg att köpa och packa ner svenska produkter av solkräm, solstift och solspray. Dessa är ofta ordentligt testade och verkligen funktionella när det kommer till sol, bad och utomhusaktiviteter. Kan vara bra veta. Köper du inhemska produkter av solkrämer, solstift och solspray kan dess funktion, kvalité och hudvänlighet minst sagt vara sviktande. Man får heller inte glömma badbyxor, handdukar och baddräkt, dessa måste förstås också packas ned.

Visum

Glöm inte packa ner resevisum! Om detta krävs eller ej vet landets ambassad. Ta reda på fakta.

Reseapotek

Packa ner ett reseapotek, med plåster, bandage och värktabletter. Speciellt om du har småbarn som följer med.

Kontanter samt konto eller kreditkort

Glöm inte att packa ner plan B. I synnerhet när det kommer till pengar. Försök ha åtminstone två olika konto-eller kreditkort. Om ett av någon anledning inte fungerar eller slutar fungera kan du ta det andra. Skriv upp spärrnummer på ett bra ställe. Förvara separerat från betalkorten!

Reseförsäkring och EU-kort

Glöm inte packa ner en reseförsäkring. Går oftast att få ut ett dokument genom din hemförsäkring. Oftast ingår en 45 dagars reseförsäkring i din hemförsäkring.

Mobiltillbehör

Glöm nu inte att packa ner mobilen, laddare och en adapter. Glöm inte att det kan vara andra eluttag i länderna du reser till. Har du ingen adapter? Det finns ofta på flygplatsernas butiker att köpa en multi-adapter som går att använda i de flesta länder. Glöm heller inte att ladda ner alla filmer, serier och ljudböcker offline som du eller dina nära kan behöva på resan.

Extra skor

Om du skall gå och promenera mycket vid ankomsten till resmålet. Se då till att packa ner ett par sköna och komfortabla skor. Det är inte roligt med skoskav. Att glömma favorit-promenadskorna hemma kan vara en smärtsam upplevelse! Faktum är att nyinköpta skor oftast leder till skoskav. En sko behöver gås in. Därav är det en väldigt bra idé att packa ner favoritskorna i resväskan.

Sist men inte minst, eller snarare det viktigaste av allt inför en stundande resa. Glöm inte att packa ner ditt bästa solskenshumör! För med en positiv inställning kommer resan bli bra och detta alldeles oavsett vad du glömde packa ner i resväskan! Bon Voyage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *