Resa till Alanya: Stor guide till charterfavoriten 2022

551
0

Funderar du på att resa till Alanya snart? I den här ultimata guiden djupdyker vi i staden som ligger på Turkiets sydkust. Här hittar du svar på allt du undrat och saker du inte visste om Alanya!  

Om staden

Turkiet är åter tillbaka som en av svenskarnas favoritresmål. Landet har väldigt mycket att erbjuda turister och med den billiga valutan så är det ett väldigt prisvärd resmål just nu. Staden erbjuder mycket att utforska med en hel del historia, ett intensivt nöjesliv samt massor av shopping och restauranger. I genomsnitt är det över 330 soldagar om året, de varmaste månaderna är Juli och Augusti och temperaturen ligger runt +40 grader i skuggan och på vintern är den runt 15 grader på eftermiddagen. Bästa perioden att åker ner är runt September och Oktober då havstemperaturen hunnit stiga under sommaren, färre turister och en massa billiga frukter pga sen skörd.
Runt och i Alanya finns det en hel del att göra och att se på, nedan listar vi några utav de alla attraktioner staden har att erbjuda.


Kleopatra Beach

Alanyas fina strand med linbana i bakgrunden
Kleopatra Beach alldeles intill linbanan som åker upp för berget

Kleopatrastranden är en riktig turistmagnet och lockar till sig tusentals turister år efter år. Under de senaste decennierna har det blivit den mest populära badstranden på den turkiska rivieran, stranden ligger i hjärtat av staden och är förmodligen den mest berömda stranden i Turkiet. Restauranger, sovuvenirbutiker och barer ligger på huvudgatan som ligger alldeles intill strandpromenaden.

Stranden är över 2km lång och utgörs av finkornig sand. På sommaren kan sanden bli brännhet så ett tips är att köpa en badmadrass och lägga under solhandduken samt behålla flip flopen på för att inte bränna sig. Sandstranden är utformad för en stor massa turister och från April till November finns det livräddare och säkerhetspersonal på stranden. Vattenkvaliteten kontrolleras kontinuerligt av myndigheten och stranden städas dagligen. Dusch, toaletter och omklädningsrum finns med jämna mellanrum direkt på stranden.

Eftersom vattentemperaturen sällan sjunker under 20°C så är stranden fortfarande välbesökt efter högsäsongen. Hela strandpromenaden är kärleksfullt utformad och arbetat och bör definitivt utforskas under en lång promenad.


Alanya Kale (Borgen)

Utsiktsplatsen bjuder på en fin panoramavy över Alanyas kust
Utsiktsplatsen uppe i Kale bjuder på en fin panoramavy över Alanyas kust
Linbanan som åker upp från Damlatas till Alanya Kale

Alanyaslottet ligger på vackra steniga halvön nära stranden Damlatas. Slottet har byggts under 1200-talet under den romerska perioden. Det går att ta sig upp till fots, linbana eller med fordon. Gillar man vandring så rekommenderar jag att man går upp för berget. Du kommer att mötas av otroligt vackra utsiktsplatser, caféer, souvenirbutiker och en massa kultur som man inte får missa.

När du väl tagit dig upp för de 300 meter över havet så ser du toppen av den 6km långa muren som slingrar sig upp för berget och för för en liten avgift får du komma in till utsiktsområdet, precis vid kanten av klipptoppen för att få en fantastisk utsikt över Alanya. Det absolut bästa stället att se solnedgången över staden mot väst och Kleopatrastranden och utsikten mot öster. Definitivt en plats att vandra till för att njuta av historien och den fantastiska utsikten.

Shopping

Det finns mängder med butiker på huvudgatan som säljer allt från smycken till leksaker men de flesta säljer ganska likvärdiga varor. Här finner du massor med importerade varor och det finns ett stort urval av märkeskopior av bra kvalitet till bra priset. Inkastare och säljare kan vara lite väl på och det gäller att ha is i magen och förhandla för att göra kap, oftast kan man pruta ner priset med minst 30%.

Butikerna har dessutom generösa öppettider från 9-01 eller så länge det finns kunder. Det finns även ett stort, modernt och fint shoppingcenter som heter Alanyum och ligger lite utanför staden. Miljön är sval och här kan du titta på butikerna i lugn och ro utan att en massa säljare drar i en.

Uteliv

Alanya är ganska populärt tack vare sitt sprudlande nattliv. Det är många ungdomar som väljer att åka till Alanya just därför. Mängder med restauranger, barer och nattklubbar kantar den mysiga hamnen i Alanya.

Den mest populära platsen är Alanyas Marina, där finner du de flesta restauranger, barer, pubar och nattklubbar samlade. Det drar igång ordentligt runt 23.00 med hög musik och happy hour och området flockas av partysugna människor. Några av de största nattklubbarna är Robin Hood, Havanna Club, Bistro Bellman och James Dean, alla dessa ligger alldeles intill hamnen.

Damlatas Aquapark

I Damlatas Aqua Park kan både barnen och vuxna hålla sig sysselsatta. Med sina dryga 62 000 m2 stora yta hittar man garanterat något man gillar.
Här finns allt från caféer och restauranger till grymma åk och hit kan du som tröttnat på stranden komma för att vila i solstolar eller åka ner för de häftiga vattenrutschkanor som finns för alla åldrar. 

Då det är många barn som rör sig inom området är säkerheten väldig hög och personal finns i början av vattenrutschkanor samt ibland i slutet för att se till att ingen åker för nära inpå den före och att se till att ingen slår sig eller krockar.

Dimcay floden (Dimcay River)

Att ta sig till Dimcay kan vara något påfrestande för turister som tar sig dit eftersom vägen är krokig och ligger uppför ett berg. Platsen är ca 30 minuters bilresa från Alanya och att ta sig hit via lokalbussar kan vara besvärligt men vad som väntar gör det helt klart värt besväret. En iskall flod som rinner ända från bergen ner till stadens utkant. Träden som sträcker sig högt över marken över den rinnande floden gör att miljön blir ganska kylig, så att ta sig hit på en varm sommardag kan vara väldigt skönt och avslappnande. Längs floden möts du av caféer och restauranger men förbered dig på att mötas av en typiskt turkisk matkultur där man sitter på marken och äter och dricker te.

För många turister kan Dimcay vara en besvikelse av de omdömen man läser på nätet men om man gör research och har rätt förväntningar så kan det vara en väldig mysig upplevelse. Läs andras omdömen och bilda dig en egen uppfattning innan du reser hit.

Sapadere Canyon

Sapadere flodbädden är en härkig naturpark med flera mindre kanjoner runt omkring en stor kanjon i slutet av leden. Det är trevligt och uppfriskande där med massor av träd, vatten, berg och stenar runt omkring dig. Dina intryck kommer att bero på vad du sett innan eftersom det finns större och finare naturparker runt om i Europa och Asien men om du behöver en dagsutflykt och vila från sol och strand så är Sapadere Canyon utmärkt för dig.

Det finns massa jeepsafaris som tar dig till kanjonen, dock så får man vara förberedd på att alla upphämtningar och avlämningar kommer att ta tid och att du är begränsad i din frihet då de utgår från ett schema. Vi rekommenderar alla som har möjligheten att hyra en bil istället.

Mahmutlar strand

Den lilla turiststranden Mahmutlar Beach ligger öster om Alanya vid den turkiska rivieran. Byn Mahmutlar som ligger några minuters bilresa från Alanya är en modern semesterort som huvudsakligen består av hotell och semesterlägenheter. Generellt sett ser stranden ganska gles ut, ligger alldeles intill motorvägen och har inte ett betydande utbud av tjänster men den har en väldigt fin strandpromenad.

Det finns flera företag som erbjuder tjänster på somrarna som uthyrning av vattenskoter, parasailing och bananbåt samt att de anordnar roliga aktiviteter för turister på stranden. Är du mer lagt åt träning och gym så finns det gott om fitnessutrustning längs strandpromenaden eller vid beachvolleybanan på stranden. Här finns det även flera strandbarer som erbjuder snacks och färskpressade juicer.

Hierapolis & Pamukkale

Pamukkale ligger 35 mil från Alanya och sägs ha många positiva hälsoeffekter. Idag möts du av en uttömt

Cirka 35 mil från Alanya finner du Pamukkale som är ett utav Turkiets populäraste utflyktsmål. Man räknar med att runt 20 000 människor besöker detta naturfenomen dagligen. Här strömmar det kalkrika vattnet upp från underjorden som under tusentals års rinnande bildat små terasser av kalkavlagringar. På senare tid har man börjat stänga av poolerna och tömma dem på vatten för att låta naturen återhämta sig. För många blir det då en besvikelse om det endast är för detta man besökt Pamukkale.
Det finns dock fortfarande många fler saker att göra som:

Cleopatra poolen – ett superfint alternativ för att svalka av sig under solens varma dagar. Dock så kan den vara överflockad vid högsäsong.
Hierapolis – På toppen av Pamukkale hittar du den välbevarade antika ruinbyn Hierapolis. Området runt Pamukkale och Hierapolis är otroligt vackert och är en historisk skatt. Ett absolut måste om du bor här eller om du är på besök i Turkiet. 

Summering

I och runt om staden finns det många fler saker att göra och platser att upptäcka. Om man bortser från jobbiga säljare, stekhett värme (under juli-aug) och turistflock så är Alanya ett väldigt attraktivt resmål för hela familjen. Billiga priser, brett utbud av mat och shopping, nöjesliv och massor med platser att utforska gör att Alanya placerar sig högt bland Européernas favoritresmål.

Om du planerar att åka till Alanya snart så listar vi nedan tips och sätt som underlättar för dig att ta dig dit på ett så kostnadseffektivt sätt. Vi tipsar även om hur du kan hitta boende för ett bra pris. Lycka till med din resa!


Hitta billiga flygbiljetter till Alanya

Alanya är ett billigt resmål för medelsvensken och för att få ännu mer värde för våra hårt förvärvade pengar så ska vi försöka guida dig till att få tag i billiga biljetter. 

Först rekomenderar vi dig att gå in och söka efter biljetter på blocket.se eller på facebook köp och sälj, du kommer bli chockad över hur många det är som säljer av billiga biljetter som de inte kan utnyttja. Men om du mot förmodan ändå inte hittar något som passar dig så vill vi uppmuntra dig till att jämföra biljettpriserna på flera olika tjänster tills du hittar något som passar dig. Vi själva brukar oftast använda momondos tjänst för att jämföra flygpriser men vi jämför även via andra sajter. Här nedan listar vi några av dem, men kom ihåg tipset ovan för att inte flygpriserna ska öka för dig!

Momondo.com
ving.se
nazar.se
apollo.se
Tui.se

Hitta hotell i Alanya

Har du inte bokat charterresa flyg+hotell så förmodar vi att du kommer att förbaka hotell separat hemifrån (eller är du kanske är en superspontan person som letar hotell på plats? Tänk på att sovplats kan vara svår att hitta vid högsäsong.). Då känner du säkert till de vanligaste sidorna för att boka hotell hemifrån. Om du inte känner till de så kommer nedan två sidor där du kan leta hotell, jämföra priser och läsa omdömen med bilder från privatpersoner som besökt hotellen. 

Två tjänster för att leta hotell i Alanya:
hotels.com
booking.com


Hyra boende i Alanya via Airbnb

Önskar du istället att hyra ditt boende så rekommenderar vi appen Airbnb. Där kan du hitta privatpersoner som vill hyra ut sitt hem för en billig hyra. Många turister köper ett semesterhem utomlands men utnyttjar inte de fullt ut och då hyr de gärna ut sina boenden ganska billigt för att täcka kostnaderna för bostaden. Här kan du göra bra kap men tänk på att leta boende i god tid! 

Transfer från Antalya till Alanya

Privattransfer
Innan resdagen är kommen får du se till att ha bokat transfer, om du inte redan bokat via flygsajten. Det finns flera tjänster som erbjuder transfer från Antalya fram till ditt hotell i Alanya för så billigt som 55-60 turkiska lira (växelkurs räknat 2019-09-23 till 93-100kr) 

Det är väldigt enkelt att boka transfer via deras hemsida eller chatt och du kan även välja att betala på plats men se då till att ha växlat kontanter i förväg. 

Företag som erbjuder transfer med samåkning billigt: 
https://www.724transfer.com/en
https://www.jayride.com/ (prisjämförelsesajt som samlar in priser från flera transportbolag)

Buss
Det finns även väldigt bra bussförbindelser mellan Antalya och Alanya med avgång nästan varje halvtimme, de är även väldigt billiga beroende på vilken tid du ska åka,men du kan hitta bussbiljetter till en så låg peng som runt 40kr för en enkel resa. Vissa bussresor erbjuder även gratis tilltugg och vatten under resans gång. 

Hitta billiga bussbiljetter mellan Antalya och Alanya på Busbud.com

På bilden intill ser ni att det går att få tag i biljetter från så lågt pris som ca 40kr.

Taxi
Att boka taxi kan vara väldigt bekvämt men då får man vara beredd på att det kommer att kosta mer. Är man en grupp på några personer och splittar taxinotan kan man komma undan lite billigare, annars är det ju självklart dyrare transportmedel än de övriga färdmedlen.
Det finns allt från små taxibilar med plats för 3 passagerare till 14 sätes minibussar. Har man råd och vill lyxa till det ytterligare så finns det även alternativ med lyxbilar och helikoptrar för de allra kräsnaste.

Nedan listar vi företag som erbjuder privata taxi och minibussar med förare:
Kiwitaxi.com
shuttledirect.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *