6 enkla tips för att minska dina utgifter

446
0
burk-med-sparade-pengar

Har du bestämt dig för att börja spara pengar? Toppen!
Att spara pengar är aldrig fel och behöver inte alls vara något komplicerat. Många gånger tänker man att för att spara pengar behöver man lägga undan en summa pengar i månaden men det kan vara svårt för vissa.
Genom att helt enkelt minska dina utgifter kan du spara en hel del. Det finns mycket som vi i vardagen kan spara in på men som vi kanske inte alltid tänker på. Vi listar 6 konkreta steg du kan ta för att minska dina utgifter och på så sätt fylla på din sparbössa.

1. Köp och sälj på loppis

Har du saker hemma som bara tar plats. Sälj då av det och tjäna en slant. Folk säljer allt möjligt så var inte rädd för att lägga ut något till försäljning. Någon nappar förhoppningsvis, och gör de inte det så är det ingen skada skedd.

Tips!
Tänk såhär, för att köpa ett nytt plagg måste jag sälja av ett. På så sätt håller du din klädkammare från att bli fullspäckad samtidigt som du sparar pengar.


Det finns många plattformar där man kan lägga ut annonser. Facebook har startat ett marketplace där man kan ladda upp annonser gratis. Förutom marketplace brukar det ofta finnas lokala köp och sälj grupper på Facebook som man lätt kan bli medlem i och lägga upp sina saker. 

Blocket är den största köp och säljsidan. Dock behöver man betala för att lägga upp sin annons men å andra sidan når man ut till en stor del av befolkningen och har större chans att få sålt sina grejer. 

Instagram finns det flertal människor som startat konton där de säljer sina kläder och saker. Sök efter loppis (eller loppis) så är jag helt säker på att du hittar något.


2. Håll utkik efter rabatter

Företag skickar ofta ut rabattkuponger till sina medlemmar. Ska du köpa något och det inte är brådskande? Vänta då tills nästa utskick, det kanske kommer en rabattkupong som du inte vill missa att använda.

Ska du handla på nätet så finns det bra rabattkodssajter som listar rabattkoder och erbjudanden, använd dessa när det är möjligt. Vi har även listat de bästa tipsen för att spara pengar när du shoppar online.

3. Handla mat smart

Planera dina inköp och gör en matsedel, helst då för hela veckan. Vet du att du exempelvis ska använda nötkött för 3 måltider den veckan kan du spara pengar genom att köpa ett storpack istället för flera små. 

Vill du fylla skafferiet? Kika då in på matsmart.se. Där säljs matvaror som annars hade slängts p.g.a. överproduktion, säsongsvaror, förpackningsbyten och som har kort eller passerat bäst före datum. Där kan du spara en hel del pengar. Matsmart säljer allt förutom färskvaror inklusive hem och städartiklar. Så innan du åker och handlar i affären, titta igenom matsmart först.

Har du köpt för mycket grädde och vet att du inte kommer hinna använda den innan den blir dålig går det helt utmärkt att frysa in den. Det är såklart inte bara grädde detta gäller för. Du kan frysa in praktiskt taget allt. Visste du att vi i Sverige slänger en tredjedel av all mat vi köper vilket inte alls är bra för miljön. Så gör en insats för miljön samtidigt som du sparar pengar, frys dina varor.

4. Appar för att minska utgifter

Nuförtiden finns det många appar med massor av tips för att spara pengar inom olika områden som man kan ta hjälp av.

Budget

– Bankens egna appar

Det finns väldigt många bra appar där du kan skapa en budget för ditt hushåll. Har du Nordea bank kan du t.ex. ladda ner deras egna app som heter Nordea wallet. Där kan du koppla ditt bankkort så att dina köp registreras automatiskt och syns i appen. Du sätter upp en budget för varje område så som mat, transport, hem o.s.v. I appen ser du då enkelt hur du ligger till med din budget. Det ger även en väldigt bra överblick över dina köp och hur mycket pengar som faktiskt går ut varje månad. 

Spara

– Dreams

Dreams är en app där man sätter upp ett eller flera mål, bestämmer hur mycket man vill spara, sätter eventuell deadline och sedan sköter appen resten. Vill du spara tillsammans med någon kan man även göra det genom att skapa ett gemensamt mål. Det finns även massor av roliga funktioner i appen för den som vill spara på ett lite roligare sätt.

– Mina tjänster

Ett superbra tips för att minska dina nuvarande utgifter är denna app. Mina Tjänster är en app för dig som har abonnemang och vill ha full koll på dem. Många av oss betalar varje månad för kostnader utan att tänka på det. Jag själv hade ett gymkort för 299kr/mån i över ett halvår utan att en enda gång under den tiden gå till gymmet men jag kan väl inte vara den enda? Man loggar in med bankid i appen Mina tjänster, de får tillgång till dina transaktioner och kan på så sätt se vad för abonnemang man har och betalar för varje månad. Där får man då en överblick över vilka abonnemang man har. Man kan även se vilka abonemang som är möjliga att omförhandla för att få ett bättre pris. Förutom det kan du direkt i appen välja att avsluta ett abonnemang.

– Matpriskollen

Om vi då går tillbaka till ämnet handla mat. Tänk om det fanns en app där man kunde se alla affärers olika erbjudanden och kampanjer och utefter det bestämma vart du ska handla. Låter perfekt, eller hur? Framtiden är här! Matpriskollen är en app där man kan se just det. Genom att se vilka rabatter affärerna har kan man lätt se vart man kan spara mest pengar. Man kan även göra inköpslistor direkt i appen.

Streaming

Fråga dig själv, behöver jag verkligen tv-kanaler? Med alla streaming-tjänster som finns nuförtiden är det knappt nödvändigt med vanlig TV. De flesta kanaler erbjuder sina program och filmer genom streaming. Vissa är gratis och vissa är betaltjänster.

– Netflix

För att hålla tillbaka kostnaderna och minska på utgifterna kan man även dela på dessa tjänster. Netflix erbjuder t.ex. ett Premium-abonnemang där man kan titta på upp till 4 enheter samtidigt. Detta kostar (2019) 139kr i månaden vilket blir ca 35kr var om man då är 4 stycken som delar på det.

– Viaplay/Viafree

En annan streamingtjänst för filmer och serier. Viaplay har även en gratis-tjänst som heter Viafree. Där kan du se filmer och serier från tv-kanalerna TV3, TV6, TV8, TV10 och MTV. På Viafree visas reklam, precis som på vanlig tv.

– SVT Play

Svt play är gratis och erbjuder massor av filmer, serier och dokumentärer. Det är gratis att titta på men en viss del av innehållet finns bara tillgängligt en viss tid.


5. REA

Kläder behöver vi alla ha, men du kan minska dina utgifter på kläder genom att pricka in dina inköp när det är REA. Kläder, inredning, skor, böcker o.s.v. är smart att köpa i slutet av säsongen eller runt högtider då det oftast är rea. Under dessa tider kan du spara väldigt mycket pengar. Höstrea, sommarrea, black friday, cyber monday, mellandagsrea – jag kan fortsätta i evigheter. Det finns ingen anledning till att köpa något för fullpris om man kan vänta tills någon av dessa dagar. Nedan är en lista över högtider och speciella händelser då det ofta är REA och i vilken månad de förekommer

MånadReadag
Januari Mellandagsrea
FebruariAlla hjärtans dag
Bokrea
Marsforts. Bokrea
Påskrea börjar
AprilPåskrea
Green Friday
Green Weekend
MajVårrea
Mors dag
JuniStudenten
Sommarrea börjar
JuliSommarrea
AugustiBack to school
SeptemberHöstrea
Oktoberforts. Höstrea
Halloween
NovemberBlack Friday
Cyber Monday
Fars dag
Singles day
DecemberJulkalendrar i affärer
Mellandagsrea

6. Öppna ett sparkonto

Det absolut enklaste tips vi kan ge er är att inte låta pengarna ni sparat ihop ligga på ditt lönekonto. Så fort du fått in pengar, sätt in dom på ett konto som har en hög sparränta. Ska du inte använda dom, låt dom då ligga där och växa. Det växer kanske inte mycket men det är bättre än inget. Om du känner dig vågad kan du även lägga in pengar i fonder och aktier. 

Följer du våra tips för att minska dina utgifter kommer det inte dröja länge förrän du börjar se resultat men det bästa man kan göra för att spara pengar är att alltid tänka ekonomiskt. Behöver jag verkligen äta ute idag? Behöver jag den här tröjan? Genom att alltid tänka igenom dina beslut och val kommer du lättare kunna spara pengar och snabbare nå dina mål. De slantar du sparar på att minska dina utgifter ser kanske inte mycket ut för ögat när de ligger där på sparkontot men kom ihåg att många bäckar små blir till en stor å!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *